Mladí Evropané se sešli v Hamburku

29.12.2003 

Letošní setkání mladých organizované ekumenickou komunitou bratří z Taizé začíná dnešním dnem v Hamburku. V pořadí již 26. evropské setkání, které probíhá vždy na přelomu roku, provází poselství zakladatele komunity, bratra Rogera. Je nazvané "K pramenům radosti" a bylo přeloženo do 57 jazyků.

Setkání se účastní mladí lidé z celé Evropy od Ruska po Portugalsko. Své poselství k letošnímu setkání v Hamburku adresoval komunitě Jan Pavel II., ale také moskevský pravoslavný patriarcha Alexej II., primas anglikánské církve canterburský arcibiskup Rowan Williams a generální sekretář OSN Kofi Annan.

Svatý otec vyzývá mladé Evropany, aby se učili vidět v každém tvář Krista. "Takový pohled pomáhá vytvářet přátelské vztahy a dodává důvěru těm, kdo jsou často společností opovrhováni a zapomínáni. Když kontemplujete Kříž Spasitele, můžete objevit velikost Boží lásky pro každého člověka." Podle Jana Pavla II. je posláním mladých působit tak, aby se lidé každý den stávali více bratry a sestrami.

Patriarcha Alexej II. připomíná, že setkání organizované komunitou z Taizé se odehrává v období mezi vánočními oslavami na křesťanském západě i východě. Podle slov patriarchy, v době, kdy je velice snadné ztratit základy vnitřního života a obtížné odolat pokušením "být stejní jako ostatní" a přizpůsobovat se módám, je důležitější než kdy jindy sdílet své naděje s bližními. Pravoslavný patriarcha vyzývá mladé slovy apoštola Pavla: Plamen ducha nezhášejte... všechno zkoumejte, dobrého se držte.

Arcibiskup Williams staví před mladé úvahu o tajemství vánoc: "Slavíme dar Boha v Kristu. V něm, ve Slově učiněném tělem spatřujeme pravé lidství." Tak jako by ho Bůh sám chtěl přetvořit, v jeho pravé hloubce. Vánoce nám ukazují možnost nového způsobu života: nehledat jistotu v moci a sociálním postavením, ale nabídnout své síly ke službě druhým, píše primas anglikánů.

Generální sekretář OSN pak obrací pozornost mladých k problémům, které sužují naší planetu ? jak ve vyspělých tak v chudých zemích. Vybízí, aby se mladí nedali odradit. "Mnoho pokroků v boji s chudobou a hladem, v oblasti vzdělání či prevenci konfliktů bylo učiněno díky spojení lidí dobré vůle. Nechte zaznít svůj hlas k otázkám budoucnosti naší planety a udělejte všechno co můžete pro to , aby byl tento svět lepší," apeluje Kofi Annan na mladé, kteří se účastní další etapy pouti důvěry na zemi, inspirované bratřími z Taizé.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.