Druhý den dovolené Benedikta XVI.

10.7.2007 

Svatý otec pokračuje druhým dnem ve svém letním pobytu v Dolomitech. Po noční bouřce se vyčasilo a nic nebrání prvnímu výletu do okolí. Z Lorenzaga di Cadore telefonuje náš korespondent Salvatore Mazza:

?Kolem vily je poměrně velká oplocená zahrada, kde se papež může bez jakéhokoliv vyrušení svobodně pohybovat. Odtud také vycházejí pěšiny směrem k horám. Počasí se postupně vylepšuje, takže myslím, že toho Papež využije k prvnímu prozkoumání blízkého okolí vily.?

Dnes večer proběhla v Lorenzagu inaugurace historických varhan a na zítřek je plánován koncert k poctě Svatého otce. Biskup Belluna-Feltre, Giuseppe Andrich Benedikta XVI. pozval a všichni místní doufají, že přijde oslavit svátek svého patrona ? sv. Benedikta mezi ně. Mluví místní farář, don Sergio De Martin:

?Doufáme, že papež bude moci přijít na koncert, jednak protože bude sv. Benedikta, jednak proto, že Svatý otec má hudbu rád. Restaurované varhany jsou z roku 1790, tehdy se na ně složili obyvatelé celého městečka. Postavil je Francesco Comelli v Udine a v současné době zůstaly z jeho dílny v celém Trivenetu jen dva exempláře.?

Jak jste sám řekl, v posledních hodinách přišlo mnoho žádostí o osobné setkání s Papežem...
?Lidé žijí v kulturní atmosféře přinášející nejistoty, zmatky a řekli bychom ? spolu s Papežem ? zatemnění Boha. Ale vnitřní touha zůstává. Tento Papež snadno formuluje, a zároveň jde do hloubky. Často trefí přímo do lidského svědomí. Takže lidem nejde o to, aby mohli říct: ?Dotkl jsem se Papeže?. Jde jim o jeho poselství, které je darem. Jeho slovo je darem. Lidé ho objevují právě v tomto jeho velkém bohatství. Myslím, že je to ten pravý muž, kterého Bůh chtěl.?

- říká farář z Lorenzago di Cadore, Don Sergio De Martin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.