Prohlášení Německé biskupské konference k Motu proprio Benedikta XVI.

8.7.2007 

Německá biskupská konference vydala dnes prohlášení ke včerejšímu Motu proprio Benedikta XVI. o volném užívání latinského misálu, předcházejícího liturgickou reformu z roku 1970. Její předseda kard. Lehman k tomu na tiskové konferenci mimo jiné řekl:

?Jsem přesvědčen, že jde o pozitivní krok pro všechny, kteří milují tuto mši a nechtějí být postaveni do kouta jako by byli členy nějaké sekty a jakoby dělali něco nemorálního. Není dovoleno zesměšňovat tento typ Mše, která se po staletí slavila. Kdo tak činí a mluví dnes o nějakém přelomu, nepochopil nic. Myslím, že tento typ mše byl vždycky součástí Církve, a je i součástí mého života. Když jsem byl mladý knězem, čerpal jsem svou zbožnost k Eucharistii právě odtud, a nikdy jsem v tom nepociťoval něco cizího.?

V prohlášení Německé biskupské konference se praví, že ?Papež svou liturgickou iniciativou chce především přispět ke smíření v církvi?. Prohlášení na jiném místě připomíná, že i ?tam, kde nebude využita tato možnost slavení mše podle starého misálu, poslouží papežova iniciativa k tomu, aby byla přikládána větší pozornost důstojnému slavení Eucharistie a náboženských obřadů.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.