Benedikt XVI.: Světový den mládeže - čas hluboké duchovní obnovy

4.7.2007 

V závěru dnešní generální audience, které se účastnil také arcibiskup za Sydney, kardinál George Pell, oslovil Benedikt XVI. mladé:

"Drazí mladí lidé, Za rok se setkáme na Světovém dnu mládeže v Sydney! Chci vás povzbudit, abyste se dobře připravili na tuto nádhernou oslavu víry, která proběhne ve společenství s vašimi biskupy, knězi, řeholníky a řeholnicemi, mladými vedoucími a mnohými dalšími. Vstupte naplno do života vašich farností, a nadšeně se podílejte na událostech diecéze. Tak budete duchovně připraveni, až se sejdeme v Sydney v příštím roce v červenci, zakusit nové hloubky pochopení všeho, v co věříme.

?Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země.? (Sk 1,8) Jak víte, tato Ježíšova slova jsou tématem Světového dne mládeže 2008. Co apoštolé cítili, když slyšeli tato slova, si můžeme jen představovat, ale jejich zmatení bylo bez pochyby mírněno pocitem bázně a nedočkavým očekáváním příchodu Ducha. Spojeni v modlitbě s Marií a ostatními, shromážděni v horní místnosti (srov. Sk 1,14), zakusili pravou sílu Ducha, jehož přítomnost přeměnila nejistotu, strach a rozdělení ve smysl, naději a společenství.

Pocit bázně a nedočkavé očekáváním také popisuje, jak se my cítíme, když se připravujeme na setkání v Sydney. Pro mnoho z nás to bude dlouhá cesta. Austrálie a její lid evokuje představu vřelého přijetí a krásu dávné domorodé historie a množství pulsujících měst a společenství. Vím, že církevní i vládní představitelé, spolu s množstvím mladých Australanů už tvrdě pracují na zajištění výjimečné zkušenosti pro všechny z nás. Srdečně jim děkuji.

Světový den mládeže je víc než jen událost. Je to čas hluboké duchovní obnovy, plody přispívají celé společnosti. Mladí poutníci jsou plní přání se modlit, být živeni Slovem a Svátostmi, být přetvoření Duchem svatým, který osvěcuje pochybnosti lidské duše a ukazuje cestu jak být ?obraz a nástroj lásky, která pramení z Krista? (Deus Caritas Est, 33).

Je to láska ? Kristova láska ? po níž svět prahne. Takže jste povoláni ?být jeho svědky?. Někteří z vás mají přátele, kteří neznají smysl života, pravděpodobně jsou lapeni v marném hledání bezpočtu nových zkušeností. Vezměte je na Světový den mládeže také! Ve skutečnosti, všiml jsem si, že přes příliv sekularismu mnozí mladí znovu objevují hledání opravdové krásy, dobra a pravdy. Svým svědectvím jim pomůžete v hledání Ducha Božího. Buďte ve svědectví odvážnými! Usilujte o šíření Kristova světla, které dává smysl celému životu, dává trvalou radost a štěstí vhodné pro každého.

Moji drazí mladí, než se setkáme v Sydney, ať vás všechny Pán chrání. Svěřme tyto přípravy Naší Paní Jižního Kříže, Pomocnici křesťanů. S ní se modleme: ?Přijď Duchu svatý, naplň srdce svých věrných a zapal v nich oheň své lásky?."

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.