Kard. Tauran představil postoje Svatého Stolce k Izraeli a palestinské otázce

2.7.2007 

U příležitosti publikace Aspenia 37, časopisu italské pobočky Aspen Institute, proběhlo v Římě setkání věnované politickým vztahům Izraele a Evropy, ale také ohrožení ze strany rostoucího islámského fundamentalismu. Setkání se zúčastnili představitelé italské politické scény, izraelský velvyslanec v Itálii, Gideon Meir, a nový předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran. Izraelý velvyslanec konstatoval, že Izrael je jedinou demokracií, jejíž legitimitě se vedou polemiky. Kriticky se vyjádřil také na adresu evropských médií, která podle něj představují deformovaný obraz izraelské politiky.
Kardinál Tauran promluvil ve svém příspěvku o vztahu Izraele a Vatikánu. Ve čtyřech bodech shrnul poliku Svatého Stolce:

?Svatý Stolec, jako autorita morálního a náboženského charakteru, se zakládá na principech, které jsou samozřejmě stále tytéž. Chtěl bych z nich jmenovat čtyři: 1. papežové chtěli zůstat super partes ? nestranní, jako poslední instance pro všechny strany konfliktu. 2. Svatý Stolec jako předmět mezinárodního práva náboženského charakteru nikdy nechtěl navrhovat technická řešení, ale snažil se je spíš usnadňovat. 3. princip uznává legitimní práva na stát jak Izraelců, tak Palestinců. A to proto, že pro Svatý Stolec jde o problém mezinárodní spravedlnosti. A za 4., Svatý Stolec nezapomíná na přítomnost křesťanských komunit jak v Izraeli, tak v Palestině. Proto vždycky hájil jejich práva, zejména právo na svobodu svědomí a náboženství.?

Kard. Tauran se vyjádřil také ke statutu Jeruzaléma, jako svatého města tří náboženství:

?Jeruzalém je symbolickým místem a jsou s ním spojeny dva problémy: jednak politicko-územní problém, zda Jeruzalém má být hlavním městem jednoho nebo dvou států, a duchovní problém statutu posvátných míst tří náboženství. Právě přítomnost tří posvátných míst dává městu Jeruzalému jedinečný a posvátný status. V budoucnu musíme zachovat tuto posvátnost a jedinečnost a město by proto mělo dostat zvláštní status s mezinárodní garancí.?

- říká předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kard. Jean-Louis Tauran.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.