Benedikt XVI. napsal list ke 100. výročí založení skautingu

2.7.2007 

Před sto lety zorganizoval Lord Robert Baden-Powel na anglickém ostrově Brownsea první skautský tábor na světě. U příležitosti tohoto výročí, které připadne na 1. srpna, zaslal Benedikt XVI. list kardinálu Jean-Pierre Ricardovi, předsedovi francouzské biskupské konfrence. Právě ve Francii se totiž pod patronátem o. Jaquese Sevina rozvinul před první světovou válkou katolický skauting.

Papež oceňuje integrální formaci lidské osoby a službu druhým, ke které i po stu letech skauting vychovává. Zároveň jako hnutí oživované evangeliem není ?pouze místem lidského růstu, ale také místem křesťanské formace, pravého duchovního a morálního dozrávání a také autentickou cestou ke svatosti,? píše Benedikt XVI. ?Smysl pro odpovědnost, na němž se zakládá pedagogie skautingu vede k životu naplněnému milosrdnou láskou a přání dát se do služeb bližnímu po vzoru Krista služebníka.?

Papež připomíná také apel Jana Pavla II., který před deseti lety vybízel k větší jednotě katolického skautingu. Svatý otec vyjadřuje přání, aby ?se spolupráce uskutečnovala v úctě ke specifikům jednotlivých hnutí a ve znamení větší jednoty v lůně církve.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.