Náboženská lhostejnost a relativismus útočí na strukturu společnosti

30.6.2007 

Každý diecézní biskup musí vydávat svědectví jednoty, kterou chce Kristus pro svou církev. Benedikt XVI. to připomněl při setkání s episkopátem Portorika, na závěr jeho návštěvy ad limina Apostolorum. Svatý otec zdůraznil, že všichni pokřtění, a zejména biskupové a kněží, mají usilovat o autentického ducha společenství, který se vyjadřuje ve zájemné spolupráci a bratrství. Jedině tak se církev stane místem, na kterém se ukazuje a žije tajemství Boží lásky.

Papež poznamenal, že náboženská lhostejnost a morální relativismus oslabuje nejen křesťanství, ale útočí i na strukturu společnosti jako takové. Právě v této situaci je nutné, aby pastýři církve byli sjednoceni.
Benedikt XVI. zmínil také obtíže, s nimiž se setkává dnešní mládež na cestě za hlasem povolání. Zdůraznil nutnost vytrvalé modlitby za mladé lidi, hledající povolání. Šířící se laicizace společenského života vytlačuje náboženství do soukromé sféry, což je v rozporu s pravým pojetím náboženské svobody, řekl Papež v promluvě k biskupům Portorika. Varoval také rodiny před pokušením současné mentality, zejména pokud jde o rozvody a potraty.

Portoriko má necelé 4 miliony obyvatel (3,9 mil.). Dvě třetiny z nich patří do katolické církve, zbytek tvoří protestanti (28%) a vyznavači afrických náboženství. Administrativně je tamní církev rozdělena do pěti diecézí. Duchovní péči ve 227 farnostech vede 746 kněží,kterým pomáhá 417 trvalých jáhnů a 1152 řeholnic.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.