Zveřejněn očekávaný dopis Svatého otce čínským katolíkům

30.6.2007 

Prohlášení tiskového střediska Svatého Stolce:

Dopis Svatého otce Benedikta XVI. biskupům, kněžím, zasvěceným osobám a věřícím laikům katolické církve v Čínské lidové republice

Dopisem, který byl dnes zveřejněn, chce papež Benedikt XVI. vyjádřit svou lásku a blízkost ke katolickému společenství v Číně.

Z textu papežského dokumentu jsou jasná dvě stanoviska: na jedné straně hluboký duchovní cit ke katolíkům v Číně a upřímná úcta k čínskému lidu, a na druhou stranu, vážné odvolání se k trvalým principům katolické tradice a II. vatikánskému koncilu na eklesiologickém poli. Je to tedy naléhavá výzva k lásce, jednotě a pravdě.

Dopis je adresován církvi v Číně a zabývá se výhradně náboženskými otázkami, odpovídá na dotazy, které jsou už nějakou dobu kladeny Svatému Stolci čínskými biskupy a knězi. Nejde tedy o politický dokument, ani obvinění vládních autorit, přestože nepomíjí těžkosti, kterými musí církev v Číně denně čelit.

Svatý otec připomíná ?původní plán?, který měl Kristus pro církev a který svěřil apoštolům a jejich nástupcům ? biskupům. V tomto světle uvažuje o různých problémech církve v Číně, které se objevili během posledních padesáti let. Z tohoto ?plánu? také čerpá inspiraci a směr, jak se postavit, v duchu společenství a pravdy, k řečeným problémům a jak je vyřešit.

V dopise Benedikt XVI. říká, že je plně přístupný a otevřený klidnému a konstruktivnímu dialogu s občanskými autoritami, aby byl nalezeno řešení různých problémů dotýkajících se katolické komunity a dosažena žádoucí normalizace vztahů mezi Svatým Stolcem a vládou Čínské lidové republiky, v jistotě, že katolíci, svobodným vyznáváním své víry a dáváním svědectví života, přispívají také, jako dobří občané, k dobru čínského lidu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.