Katolíci a pravoslavní vedou dialog o autoritě papeže

28.6.2007 

Na slavnost sv. apoštolů Petra a Pavla přijíždí každoročně do Vatikánu delegace Ekumenického patriarchátu Konstantinopole. Podobně jako se zástupci Svatého Stolce účastní oslav svátku sv. Ondřeje v Istanbulu 30. listopadu. Delegaci ekumenického patriarchy tentokrát vede francouzský metropolita Emmanuel, v doprovodu metropolity Gennadia ze Sasimy, který je sekretářem smíšené mezinárodní komise pro dialog.
Příští setkání smíšené komise je naplánováno na 8. až 15. října letošního roku v Ravenně. V jaké fázi je dialog mezi katolíky a pravoslavnými jsme se zeptali podsekretáře Papežské rady pro jednotu křesťanů, mons. Eleuteria Fortina:

?Po setkání v Bělehradě, pozitivním co do průběhu i co do jednání, by mělo příští zasedání pokračovat ve studiu o konciliaritě a autoritě v církvi, tedy na různých úrovních v církvi, na úrovních diecéce, metropole. Téma příštího zasedání tedy zní ?Konciliarita a autorita v církvi na obecné úrovni.? Komise se chystá prostudovat nejdůležitější otázky ve vztazích mezi katolickou a pravoslavnou církví, totiž roli Papeže v Boží Církvi.?

- říká mons. Eleuterio Fortino, podsekretář Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.