Čínské biskupy svolala Spojená fronta

28.6.2007 

Čínská Spojená fronta pozvala státem uznávané biskupy na politické setkání. To proběhlo dnes dopoledne asi 50 km od Beijingu a jeho tématem pravděpodobně bylo, jak odpovědět na očekávaný papežův dopis čínským katolíků. Informovala o tom agentura Asianews. Předseda Katolické vlastenecké asociace Anthony Liu Bainian, však tuto informaci pro agenturu UCAN popřel a jako důvod svolání biskupů uvedl, přípravu oslav 50tého výročí Katolické vlastenecké asociace.

Spojená fronta je státní orgán kontrolovaný Komunistickou stranou, který má na starosti řízení náboženské politiky na národní a provinční úrovni. Podle zdroje agentury Asianews hrozí, že Spojená fronta bude nutit biskupy distancovat se od poselství Benedikta XVI., chválit oficiální čínskou náboženskou politiku a ospravedlňovat nezávislost na papežských pokynech. Vlastenecká asociace se snaží budovat nezávislost čínské katolické církve na Římě. V posledních měsících se snažila jednotu církve v Číně podkopat například svěcením biskupů bez schválení Svatého Stolce nebo zatýkáním biskupů schválených Svatým Stolcem, která sama neuznala.

Podle některých kněží, je dnešní setkání posledním ze série pokusů Spojené fronty a Vlastenecké asociace zničit jednotu biskupů s papežem. Situace, podle nich, připomíná tu, která provázela kanonizaci Čínských mučedníků v roce 2000. Tehdy vlastenecká asociace zatýkala ?podzemní? biskupy a oficiální biskupy nutila podepisovat dokument kritizující tuto kanonizaci a v televizích a tisku vystupovat proti papeži.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.