Církevní komise ukončila lustrace biskupů

27.6.2007 

Církevní historická komise zakončila analýzu akt Státní bezpečnosti, které se týkají všech 138 žijících polských kardinálů, arcibiskupů a biskupů. V materiálech zpřístupněných Institutem národní paměti byly nalezen informace o více než deseti biskupech zaregistrovaných bezpečnostními orgány Polské lidové republiky jako tajní spolupracovníci, operační nebo informační kontakty. V jednom případě záznam mluví o agentovi rozvědky, informoval arcibiskup Sławoj Leszek Głódź. Uvedl také, že některé osoby byly vedena jako kandidáti na tajného spolupracovníka:

?Kategorie ?kandidát na tajného spolupracovníka? ukazuje, že tajná bezpečnost chtěla uvedenou osobu získat pro spolupráci. Sbírala veškeré informace, které jí v tom měly pomoci. Kategorie ?kandidát na tajného splupracovníka? nemůže proto být ztotožňována s jakoukoliv formou spolupráce s bezpečnostními orgány. Naopak šlo o formu represe,? zdůraznil arcibiskup Głódź.

Arcibiskup také dodal, že v souvislosti s ostatními žijícími biskupy, není opodstatněné mluvit o jakékoliv spolupráci s tajnou bezpečností minulého režimu. Komise chce dokončit svou práci letos na podzim a výsledky předá Polské biskupské konferenci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.