Kniha názorů katolických a laicistických intelektuálů na magisterium Benedikta XVI.

27.6.2007 

Pod názvem ?Hledání zdravé laicity,? vyšel soubor textů katolických i laicistických intelektuálů o magisteriu Benedikta XVI. Knihu vydalo nakladatelství Cantagalli za podpory nadace Magna Carta. Dnes v podvečer ji představil veřejnosti sekretář kongregace pro klérus, Mauro Piacenza, a novinářka a spisovatelka Eugenia Rocella. Co z učení Benedikta XVI. vzbudilo o nejvíc pozornosti? Eugenia Rocella pro Vatikánský rozhlas řekla:

?Na prvním místě pocit naléhavosti před vnitřní korozí západní kultury, zejména pokud jde o manipulace, které technizovaná věda páchá na antropologii a na člověku. Benedikt XVI. je toho názoru, že pokud dnes dáme zelenou této kultuře, ocitáme se na kraji propasti. Dále pak hledání společného rozumu, rozumu, který není jen racionální, ale také rozumný, tedy drží se zdravého rozumu nejen v teoretických otázkách, ale zakládá se také na společné lidské zkušenosti. Tento zdravý rozum není selským rozumem, není to něco, co se dá odhodit, nýbrž je polem sdílení, které se utváří mezi lidmi bez ohledu na kulturní rozdíly, právě na základě zkušenosti, která nám je společná.?

Jedna z kapitol knihy je nadepsána ?Filosofie a víra, paralelní konvergence.? Jakým způsobem Papež jako Benedikt XVI. může napomáhat těmto konvergencím?

?Především tak, že se pohybuje na poli této racionality a rozumnosti. Vždycky byl velice otevřen pro dialog s nevěřícími, ještě dříve než se stal Papežem. Benedikt XVI. vedl dialog se všemi. Pokud docházelo k nedorozuměním, byly to bohužel vždy hlasy ze strany fundamentalismu, fanatismu. Ale myšlenka položit základ pro společný diskurs je skutečně kódem Benedikta XVI. Jak je možné vést tento dialog, lze podle mě vidět od doby, kdy dokážeme překonat ideu, že k dialogu je potřebný relativismus. Problém je, že na západě dosud žije toto přesvědčení, že totiž relativismus zaručuje autonomii jednotlivých kultur a že tedy v něm je základ respektu k odlišnostem a odtud také možnost vést dialog. Věc se má ale úplně obráceně. Jedině pokud najdeme společné pole jednoty mezi lidmi, mezi lidmi jako lidskými bytostmi, jedině tak se nám podaří vést dialog.?

- říká italská novinářka a spisovatelka, Eugenia Roccella.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.