Kard. Erdö: Díky Ježíši Kristu poznáváme, kým jsme

25.6.2007 

Včera skončilo v Římě Evropské setkání univerzitních učitelů na téma ?Nový humanismus pro Evropu.? Na vztah mezi vírou a vědou jsme se zeptali kardinála Pétera Erdö, předsedy Rady evropských biskupských konferencí, která byla hlavním pořadatelem setkání:

?Dnes je již zřejmé, že víra a věda se navzájem předpokládají, jedna potřebuje druhou, a že člověk jako lidská bytost není jen předmětem zkoumání na poli přírodních věd, ale že pravý humanismus vyžaduje úplnější pohled na člověka a na hodnoty. Hodnoty nejsou předmětem, jako mechanický stroj, ale vyjadřují se ve vztazích. Také když hledáme smysl věcí, činnosti nebo jednání, hodnota a její smysl se podmiňují ve vzájemném vztahu. A tento smysl a tato hodnota se odvozují z jejich vztahu k Bohu Stvořiteli, který ve své vůli a lásce dává vesmíru a lidstvu cíl a účel. V tomto kontextu humanismus roste a nabízí úplnější obraz člověka ve světla osoby Ježíše Krista, který ukázal celou pravdu o člověku. Tedy díky osobě Ježíše Krista poznáváme, kým jsme my, jako lidské bytosti. Jednotlivé disciplíny a naše víra se tak doplňují a soulad mezi vědou a vírou může přispívat k humanizaci lidského života a společnosti, zvláště tady v Evropě.?

Svatý otec ve své promluvě narazil také na Boloňský proces. Mohou katolické univerzity nějak přispět k tomuto procesu, který zahrnuje celý kontinent?

?Předně všechny oblasti světa mají dnes už společný systém uznávání diplomů, což je naprosto nezbytný důsledek globalizace ekonomie a vědy. Na druhou stranu Boloňský proces je příležitostí uvažovat nad obsahem naší výuky. Zřetelným závěrem, který vyplývá také z debat a setkání těchto dní, je, že na univerzitě nestačí dbát na formality, na způsob výuky, na strukturu kreditů a tak podobně, ale na obsah. V rámci Boloňského procesu by tedy mělo docházet k větší výměně hodnot a vědeckých obsahů mezi univerzitami. V tomto ohledu také katolické univerzity mají velkou příležitost přinést svůj příspěvek evropskému myšlení jako celku.?

- říká budapešťský arcibiskup, kard. Peter Erdö, k právě ukončenému Evropskému setkání unvierzitních učitelů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.