Rektory a učitele evropských univerzit před polednem přijal Benedikt XVI.

23.6.2007 

2 500 zástupců evropských univerzit z 44 zemí se tento týden sešlo v Římě na konferenci ?Nový humanismus pro Evropu. Role univerzit?. Ve své promluvě k účastníkům konference Svatý otec zdůraznil, že Evropa v současnosti zakouší sociální nestabilitu a nedůvěřivost k tradičním hodnotám a v této situaci by její slavná historie a zbudované akademické instituce měli přispět k formování budoucnosti naděje. Evropa dneška si potřebuje zachovat a znovu přivlastnit svou autentickou tradici, aby i nadále mohla být nazývána kolébka humanismu. Kulturní změny jsou, podle Benedikta XVI., výzvou pro univerzity a jejich pracovníky k reflexi základních témat. Z nich na prvním místě zdůraznil komplexní studium krize modernity, která pochází z ?humanismu?, který chce budovat království člověka izolovaného od svého ontologického základu. Druhým důležitým tématem je pochopení racionality a spolupráce mezi vírou a rozumem. Ty mají navzájem respektovat svou přirozenost a legitimní autonomii a zároveň harmonicky a tvořivě spolupracovat na službě naplnění lidské osoby v pravdě a lásce. A za třetí je zapotřebí uvažovat nad tím, jak se má křesťanství podílet na humanismu budoucnosti.

?Křesťanství nesmí být odsunuto do světa mýtů a citů. ale být respektováno pro svůj požadavek objasnit pravdu o člověku, musí být schopno přetvářet spiritualitu mužů a žen, a tak jim umožnit nést povolání v historii. Při mé nedávné návštěve Brazílie, jsem vyjádřil přesvědčení, že jestliže neznáme Boha v a s Kristem, všechny skutečnosti se stávají nerozluštitelným tajemstvím. Poznání nesmí být omezeno pouze na intelektuální sféru; obsahuje znovuobjevenou schopnost dívat se na věci osvodozený od předsudků a předpojatosti, a dovolit nám samým být ohromeni realitou, jejíž pravda může být objevena sjednoceným pochopením s láskou.?

: řekl účastníkům konference ?Nový humanismus pro Evropu. Role univerzit? Benedikt XVI. Konference se účastnila také proděkanka Katolické teologické fakulty univerzity Karlovy v Praze Mireia Ryšková:

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.