Ruskému patriarchátu vadí působení řeckokatolíků

21.6.2007 

V hlavním městě Ruska dnes skončila Mezinárodní konference ?Křesťanství, kultura a morální hodnoty.? Jejími pořadateli byly společně Ruská akademi věd, Oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, Papežská rada pro kulturu a Papežský výbor historických věd. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Konference se zúčastnilo přes 50 vědců z celého světa. Svatý Stolec reprezentoval kard. Paul Poupard. Vystoupil s přednáškou na téma ?Misie a odpovědnost církví v procesu formování Evropy.? V rámci konference probíhaly tematické sekce ?Křesťanství v politickém životě Evropy?, ?Křesťanství ve spolupráci s vědou, kulturou a vzděláním v Evropě,? a ?Křesťanské hodnoty včera a dnes.?
Jak řekl sekretář Oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, o. Igor Vyžanov, konference byla koncipována jako pokračování katolicko-pravoslavného setkání ve Vídni v loňském roce. Připomněl slova metropolity Kiryla Gunďajeva, který řekl, že katolíci a pravoslavní jsou si v pohledu na morální hodnoty nejbližší ze všech křesťanských vyznání.
Na pozadí konference zazněly také hlasy o možném setkání Benedikta XVI. s Alexejem II. Zatímco kard. Paul Poupard se vyjádřil optimisticky, metropolita Gunďajev uvedl, že v současnné době o této věci Moskevský patriarchát neuvažuje. Nevyloučil ovšem, že setkání Papeže s moskevským patriarchou je možné. K tomu je podle tohoto představitele ruského patriarchátu potřeba odpovídajících podmínek. Jednou z nich je podle něj zastavit působení řeckokatolíků na území bývalého Sovětského svazu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.