Úkolem křesťanských laiků je zodpovědně se angažovat v politice

21.6.2007 

Církev se nevměšuje do záležitostí státu, když ukazuje na hodnoty, jimiž se má inspirovat pro společné dobro. Kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone, o tom mluvil při setkání s novináři na Katolické universitě v Římě (Università Cattolica di Roma). Včera v podvečer zakončil cyklus setkání pořádaných mezinárodním sdružením papežského práva ?Carità politica? na téma encykliky Benedikta XVI. ?Deus Caritas est.? Jak se dnes angažovat v politice? Kard. Bertone k tomu říká:

?Jde o zodpovědnost ke společnosti, ke společnému dobru týkající se zvlášť věřícího, ale stejně tak i nevěřícího, která nutí k očištění úmyslů, metod, působení, cílů, aby vskutku sloužily společnosti a člověku. Proto říkáme zvláště mladým lidem, kteří se rozhodují pro univerzitní studia, aby se nebáli zvolit politologii, sociální vědy nebo žurnalistiku, s cílem skutečně sloužit bližnímu. Politika totiž podle křesťanské koncepce musí být oživována dvěma základními ctnostmi: spravedlností a láskou.?

Ke vztahu mezi církví a politikou kard. Tarcisio Bertone uvedl:

?Jak to často opakoval Papež osobně, církev nechce vstupovat přímo do politických půtek. Úkol oživovat časné skutečnosti v konkrétním životě spočívá na laicích. Mezi tyto skutečnosti patří také politika. Já jsem proti vměšování. Ale nemyslím si, že když církev mluví, zasahuje nepřiměřeně do věcí státu, protože prezentuje hodnoty a cíle, které jsou slučitelné s lidským dobrem, s důstojností lidské osoby a s dobrem společnosti, která se považuje za spravedlivou. Jistě všichni chceme spravedlivou společnost, ale pak v konkrétních situacích vidíme, že nespravedlnosti přetrvávají, a bojujeme proti nim.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.