Benedikt XVI. přijal členy Sdružení děl na pomoc východním církvím

21.6.2007 

Po osvobození Středního východu od náboženské, kulturní, historické a geografické diskriminace volal Benedikt XVI. v dnešní promluvě k účastníkům zasedání ROACO, Sdružení děl na pomoc východním církvím. Svatý otec vyjádřil obavy z vývoje situace v této oblasti:

?Spolu s každým z vás, ve společenství se všemi církvemi a křesťanskými komunitami, ale také s těmi, kdo uctívají Boží jméno a hledají ho s upřímným svědomím, i se všemi lidmi dobré vůle, chci znovu klepat na srdce Boha, Stvořitele a Otce, a v nesmírné důvěře ho prosit o dar míru. Klepu také na srdce těch, kdo mají zvláštní odpovědnost, aby vzali za svou povinnost zaručit mír pro všechny bez rozdílu a osvobodili ho od smrtelné choroby náboženské, kulturní, historické a geografické diskriminace.?

Benedikt XVI. ujišťuje, že Svatá Země, Irák a Libanon jsou stále přítomny v modlitbách i činech Svatého stolce a celé církve. Povzbudil jednotlivá charitativní díla k další pomoci tamním křesťanům, aby pocítili ?útěchu bratrství v církvi.?
Papež vyjádřil také zármutek nad ?barbarskou vraždou kněze a tří podjáhnů, ke které došlo po skončení nedělní liturgie 3. června v Iráku.?

?Celá církev doprovází s láskou a obdivem své syny a dcery a podporuje je v této chvíli autentického mučednictví pro Kristovo jméno.?

Svatý otec zároveň znovu položil důraz na nezbytnost dialogu. Jak řekl, mnohokrát vyzdvihovaná nezvratnost ekumenické cesty a mezináboženské angažovanosti má svůj zdroj v ?eklesiální lásce.? Jedině láska je totiž schopná stimulovat kroky dialogu a otevírat netušené horizonty. Na druhé straně dialog se musí vyvarovat jakéhokoliv indiferentismu a nesmí rezignovat na poslání místní katolické komunity, zdůraznil Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.