Situace křesťanů v Turecku se zhoršila

20.6.2007 

Sdružení na pomoc východním církvím, tzv. ROACO, dnes ukončilo ve Vatikánu své semestrální setkání. O obtížné situaci křesťanů v Turecku referoval na ranním zasedání arcibiskup Smyrny (tj. dnes Izmiru), mons. Ruggero Franceschini, který je zároveň předsedou Turecké biskupské konference:

?Situace se poněkud zhoršila. Po návštěvě Benedikta XVI. panovalo jisté přátelství. V souvislosti s parlamentními volbami, které proběhnou 22. července, a s volbou prezidenta republiky, vystupňovala atmosféra napětí. My doufáme, že se země vydá laickou cestou, a tedy bude přijímat a respektovat všechny náboženské skupiny. Je tu ale nebezpečí islámského fundamentalismu a s ním související hrozba státního převratu. My křesťané se samozřejmě nemůžeme postavit za žádnou ze stran konfliktu, říkáme jen, že kdo zasévá násilí, násilí sklidí. V mešitách se ale bohužel dnes už káže jenom násilí...
Z toho plynou špatné vyhlídky pro ně, ale také pro nás, protože všechno to, co jsme po léta budovali, dobré vztahy, které jsme měli, teď jsou ohroženy. Jsme totiž automaticky zařazováni na stranu armády bránící Atatürkův laický stát. My jsme ale pro svobodu všech, stejně jejich, jako naši."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.