Benedikt XVI. a Chrysostomos II. - o společných problémech a výzvách

16.6.2007 

?Čeká na nás nesmírná práce, přesahující lidské schopnosti, abychom dospěli k plné jednotě, kterou si tak přál sám Kristus Pán? :těmito slovy radosti a vděčnosti vítal Svatý otec dnes dopoledne arcibiskupa Nové Justiniany a celého Kypru, Chrysostoma II., který přijel do Říma už v úterý a dnes potvrdil svým podpisem společné prohlášení.

?Dnes zakoušíme dar vytrvalosti, protože navzdory staletým rozdělením a odlišným cestám a nehledě na únavu při zacelování bolestných ran Pán nepřestal vést naše kroky na cestě jednoty a smíření. To je pro všechny důvodem k útěše, protože dnešní setkání zapadá do cesty stále intenzivnějšího hledání plného společenství, které si tolik přál Kristus ut omnes unum sint. Z Kypru do Říma, ne na pouhou zdvořilostní návštěvu, nýbrž pobádáni nutností a naléhavostí pokračovat v teologickém dialogu mezi katolickou a pravoslavnou církví v jejím celku. Je to nesmírné dílo, které přesahuje lidské síly a proto je zapotřebí hodně modlitby, ale též použití každého prostředku, který je s to animovat jistou vůli a neotřesitelnou naději v moc Pána.?

Nato Benedikt XVI. připomněl slavné dějiny církve na Kypru s jeho světci Epifaniem a Barnabášem a zmínil se o společných problémech a výzvách: ?Jako tehdy tak i dnes je nutno bdít a varovat Boží lid před falešnými proroky, bludy a povrchnostmi návrhů, které se nesrovnávají s učením Božského Mistra, našeho jediného Spasitele.?

V atmosféře velkého bratrství pak bylo podepsáno společné prohlášení o úkolech a nadějích na plnou jednotu všech křesťanů. Setkání v knihovně apoštolského paláce pak bylo zakončeno společnou modltibou v kapli Redemptoris Mater.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.