Začne soud s předstviteli Rudých Khmerů Pol Pota

14.6.2007 

Uplynulo 30 let od doby teroru v Kambodži, ovládané maoistickým režimem Rudých Khmerů Pol Pota. Zločiny spáchané v letech 1975 ? 1979 zůstanou jednou z nejotřesnějších a nejkrvavějších stránek dějin. Přes jeden a půl milionu lidí zemřelo útrapami, hladem, nakažlivými nemocemi nebo bylo chladnokrevně zabito. Celá země se stal jediným koncentrákem. Dnes začíná spravedlnost svůj běh. Po měsících vyjednávání kambodžští a mezinárodní soudci přijali pravidla, podle nichž se bude postupovat během zasedání soudu v Phnom Penu, zřízeném kambodžskou vládou a OSN, aby soudil odpovědné představitele za spáchané zločiny. Advokát Isidor Palumbo docent mezináropního práva ozbrojených konfliktů k tomu prohlásil:

?Toto je narodní tribunál zmezinárodněný zásahem OSN, která zaručeje právní platnost, legitimnost a spravedlnost procesní činnosti. Je to důležité kvůli tomu, že to není tribunál uložený shora, vnucený. Volila se delší cesta, ale podle mého názoru plodnější také pro mezinárodní uspořádání, totiž že tu spolupracuje národ se Spojenými národy, i když nesmíme zapomínat na slabé body, protože stojíme před kambodžským soudním systémem, velmi nedostatenčným, podléhajícím korupci, politickým vlivům a s převahou místních soudců. Nyní je třeba, aby tento tribunál měl možnost pracovat.?

Pane advokáte, už v příštích týdnech by mohly být formulovány první obžaloby. Kdo bude z Rudých khmerů na lavici obžalovaných?

?Budou to hlavně ti, kteří ještě žijí, vždyť mluvíme o zločinech z let 1975-79. Předeveším jsou to odpovědní vojenští představitelé vlády Pol Pota. Většina je jich dosud na svobodě. Bude to tedy spravedlnost s velkým zpožděním. Jde o osoby jimž je 76- 80 let.?

Jaký vliv bude mít podle vašeho názoru tento proces na dnešní kambodžskou společnost?

?Myslím si, že generace, která prožila tyto komunistické hrůzy je počtem už okrajová. Naopak vidím, že činnost kambodžsjkých trestních soudů bude velkou příležitostí na mezinárodní úrovni a to může jen velmi prospět jak kambodžské vládě tak i národu.?

Bude to osvobození paměti? ?Ano, osvobození paměti prostřednictvím rozsudku, pokud možná nestranného, odpovědných představitelů za toto nevídané krveprolití. Myslím si, že o to žádají sami Kambodžané, protože nadešel čas uzavřít minulost a vstoupit plným titulem do tohoto XXI. století v rámci mezinárodního společenství.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.