Migliore o úloze rodiny v protidrogové prevenci

23.10.2003 

K závažnosti problému drogové závislosti se vyjádřil stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku mons. Celestino Migliore. Ve svém příspěvku na Třetím výboru 58. zasedání plenárního shromáždění OSN poukázal na význam rodiny v protidrogové prevenci.

Během posledního roku vzrostl počet lidí, kteří užili tzv. syntetické drogy na 40 milionů. Statistika byla zveřejněna v rámci sekce pro protidrogovou prevenci při OSN.

Ve svém vystoupení se arcibiskup Migliore zaměřil na otázky následků užívání drog pro nervový systém mladých lidí. Na druhé straně mons. Migliore upozornil na stále zřejmější vazbu mezi užíváním nových drog a dalšími dramatickými fenomeny, jako je obchod s lidmi, obchod se zbraněmi, organizovaný zločin a terorizmus.

Mezi otázkami prevence uvedl vatikánský diplomat problém náhrady nebo alternativy pro zemědělce, kteří pěstují rostliny, z nichž se drogy získávají. Nezastupitelnou úlohu v prevenci však sehrává rodina. Podle všech posledních výzkumů má situace v rodině významný vliv na vyvážený vývoj mladého člověka.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.