Prezident Bush se sejde s představiteli Komunity Sant´Egidio

8.6.2007 

Dnes večer přijíždí do Itálie americký prezident George Bush. Po zítřejším setkání s italským prezidentem má v plánu návštěvu Vatikánu a rozhovor s Papežem. Mezi překvapivé body jeho pobytu v Římě ovšem patří setkání s představiteli komunity Sant´Egidio. Původně se mělo uskutečnit přímo v sídle komunity v Zátibeří. Podle posledních zpráv ale bylo přeneseno na americkou ambasádu v Římě. Jak vnímá setkání s nejvyšším představitelem první světové velmoci komunita Sant´Egidio? Hovoří její mluvčí, Mario Marazzitti:

?Je to pro nás překvapení. Už před nějakým časem jsme byli kontaktováni, s tím, zda bychom souhlasili s případnou návštěvou prezidenta Bushe. Samozřejme je to výsledek mnoha let, v nichž americká administrativa sledovala z blízka naši angažovanost pro mír a humanitární práci v různých částech světa. Zejména mám na mysli nedávnou dohodu na Pobřeží Slonoviny, která letos 4. března ukončila občanskou válku a k níž jsme přispěli spolu s prezidentem Burkina-Faso. Nebo také velký projekt na léčení AIDS v Africe. Jde o vztahy s americkou administrativou, které se v mnoha ohledech datují už do 80. let.?

Na Americké ambasádě se plánuje kulatý stůl, kterého se zúčastní prezident Bush a někteří představitelé komunity Sant´Egidio. O čem s ním budete mluvit?

?Ano, bude to kulatý stůl, zaměřený na otázky boje s chudobou ve světě, na problém záchrany Afriky zmítané konflikty, AIDS, děti bez práv a zbytek se uvidí.?

Neobáváte se, že nebudete pochopeni ze strany veřejného mínění, například od pacifistů?

?Vždy jsme stáli mimo ideologická schémata, protože to nás učí naše večerní modlitba a naslouchání Božímu slovu. Samozřejmě Sant´Egidio je také synonymem pokoje a dialogu, to ale neznamená, že jsme na straně ideologického pacifismu, který nikdy nedokáže hledat konstruktivní cesty, vedoucí ke konkrétnímu překonání problémů, k ukončení válek, nepokojů a konfliktů. Pracujeme pro mír a právě proto jsme rádi, že se setkáme s prezidentem Spojených Států, Bushem."

- říká tiskový mluvčí komunity Sant´Egidio.
Kdo se zúčastní zítřejšího setkání s Georgem Bushem jsme se zeptali prezidenta Komunity, Marca Impagliazza:

?Bude to euro-africká delegace. To znamená, že vedle několika reprezentantů římské komunity a dalších evropských komunit, budou přítomni také dva zástupci z Afriky. Žena z Libérie, ze země, která nedávno dosáhla míru, žena, která je uprchlice a vstoupila do komunity Sant´Egidio a významně se angažuje na poli výchovy a vzdělání dnešních dětí, a jeden mladík z Malawi, který je naším koordinátorem programu ?Dream? pro léčbu AIDS v Malawi.?

Na programu je také výměna darů. Co máte připravené pro amerického prezidenta?

?Na to jsou velmi přísné předpisy. Prezidentovi Spojených Států se nesmějí dávat příliš drahé dary. Z toho důvodu náš darek bude prostý, jak to odpovídá našemu stylu: malá grafika kostelíka Sant´Egidio.?

- říká prezident komunity, Marco Impagliazzo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.