Benedikt XVI. přijal zástupce Caritas Internationalis

8.6.2007 

?Samotný pojem caritas nás přivádí do srdce křesťanství, do Kristova srdce, ze kterého proudí ?řeka živé vody?. V práci charitativních organizací jako je vaše, vidíme plody Kristovi lásky.?: řekl Benedikt XVI. účastníkům 18. plenárního zasedání Caritas Internationalis při jejich dnešní audienci.
Poděkoval za svědectví, které organizace vydává od založení první národní charity více než před sto lety v Německu až do dneška, kdy Caritas Internationalis sdružuje více než stopadesát národních organizací.
Připoměl také, že jeho předchůdce Jan Pavel II. potvrdil v roce 2004 veřejnou a kanonickou právní subjektivitu Caritas Internationalis papežským listem ?Při poslední večeři?. Tento status potvrzuje, že ?sdružení pouze nepracuje pro Církev, ale je skutečnou součástí Církve.?

?Za prvé, každý čin charity by měl být inspirován osobní zkušeností víry, vést k odhalení, že Bůh je Láska. Pracovník charity je povolán nést toto svědectví lásky světu. Křesťanská láska přesahuje naši přirozenou schopnost lásky, je to teologická ctnost, jak svatý Pavel učí ve svém slavném hymnu na lásku (srov. 1 Kor 13).
Vyzývá dárce, aby humanitární pomoc zasadil do kontextu osobního svědectví víry, to se poté stane součástí daru nabídnutému potřebným. Jedině pokud charitativní aktivity přijmou podobu dávání sebesama po Kristově vzoru, ukazují pravdivě na důstojnost lidské osoby stvořené k Božímu obrazu a podobě.?

- řekl při setkání se zástupci Caritas Internationalis Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.