Za černou legendu o Piu XII. může komunistická propaganda, palestinská otázka a koncil

6.6.2007 

Oběť černé legendy, která by měla být vyvrácena. Tak definoval kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone papeže Pia XII. během včerejší prezentace knihy vatikanisty Andrey Tornielliho ?Pius XII. Eugenio Pacelli. Muž na Petrově trůnu,? která právě vyšla v nakladatelství Mondadori.
Jak uvedl kard. Bertone, nedávné dějiny podaly množství překroucených interpretací papeže Pacelliho. Kde hledat jeho pravdivý obraz?

?Když necháme mluvit prameny, ne předem připravené úsudky, a ono množství zachovaných pramenů nedezinterpretujeme, podaří se nám vystihnout lidský, duchovní, pastorační, ale také politický profil Pia XII.?

- říká kard. Bertone a dodává, že k vytvoření tzv. černé legendy kolem Pia XII. přispěla řada elementů různé provenience. Právě do těchto spekulací je potřeba vnést světlo:

?Palestinská otázka a problém komunismu nepochybně ovlivnily úhel pohledu na tohoto Papeže. Přitom právě on se angažoval v péči o ty, kdo nejvíc trpeli, zvláště o Židy, uprostřed fanatického pronásledování nacistů. A samozřejmě mnoho Židů, kteří se zachránili a přežili mu bylo nekonečně vděčných a mnozí historici nikdy nepřestali Pia XII. hájit.?

- podotýká kard. Bertone. Další aspekty, které zatemnily pontifikát Pia XII. vysvětluje prof. Andrea Riccardi, historik a zakladatel komunity Sant´Egidio:

?Podle mě jde o dva elementy, které se prolnuly. Oba dva sahají do 60 let. Prvním je koncil, který začal v roce 1962, a druhým je uvedení Hochhuthova dramatu ?Náměstek?, v roce 1963. Díky nim se během několik let stala z populárního papeže karikatura; totiž karikatura Papeže ztělesňující ?to staré?, poslední Pontifex vládce, proti novému způsobu jak být papežem, takříkajíc ?profetickým.?

- říká Andrea Riccardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.