Děkovné liturgie za kanonizace

4.6.2007 

V římských bazilikách dnes proběhly děkovné liturgie za včerejší kanonizace čtyř blahoslavených. Francouzi a Malťané se modlili ve Vatikánské bazilice. Děkovné eucharistii za zapsání sestry Marie Evžénie Milleret mezi svaté předsedal arcibiskup André Vingt-Trois z Paříže a za kanonizaci Jiřího Precy arcibiskup Paul Cremona z Malty.
Pasionisté a další ctitelé sv. Karla Houbena se shromáždili v bazilice sv. Jana a Pavla na Céliu. Ranní mši svaté v holandštině předsedal biskup Joseph Punt z Haarlemu. V podvečer se tam sešli Irové, kteří rovněž považují sv. Karla za svého patrona.
Polští poutníci zamířili dopoledne do baziliky sv. Jana na Lateránu. Děkovnou mši svatou sloužil kard. Józef Glemp. Jak zdůraznil polský primas, ?Šimon z Lipnice byl člověkem zcela oddaným Bohu a lidem. V tom tkví jeho základní charisma. Dává příklad, jak naplno přistupovat k Božím věcem.?

Z Tarnowské diecéze, ze které sv. Šimon pochází přijel celý kněžský seminář a s ním také tamní biskup, Wiktor Skworc. Pro náš rozhlas řekl:

?18. července budeme děkovat za kanonizaci sv. Šimona z Lipnice v místě jeho narození. Kromě toho chceme vykonat také něco materiálního. A tím památníkem, kterým chceme nového světce uctít, bude kuchyň pro chudé. Sv. Šimon z Lipnice po sobě zanechal v Tarnowě dobrou pověst. V tamním klášteru bernardinů měl funkci představeného, sloužil chudým a především se zapsal jako skvělý kazatel. U tarnovského kláštera se shromažďovali chudí lidé. Byli tam srdečně přijímáni a materiálně podporováni. Proto také budujeme kuchyň pro chudé na pozemku otců bernardinů. Do provozu bude uvedena 4. října, na liturgickou památku sv. Františka z Assisi. Na objektu bude také tabule připomínající, že budova je pomníkem kanonizace bl. Šimona z Lipnice.? - říká tarnowský biskup, Wiktor Skworc.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.