Noví světci: Jiří Preca

2.6.2007 

Jiří Preca se narodil na Maltě ve Valletě 12. února 1880, na kněze byl vysvěcen v diecézi Malta 22 prosince 1906. Vzal za svá slova apoštola Pavla Timotejovi: "Cos ode mně slyšel ? mnoho lidí to může dosvědčit ? svěřuj dál spolehlivým mužům, kteří budou schopni učit i druhé" ( 2 Tim 2,2). V roce 1907 založil spolu s několika svobodnými mladými laiky Společnost křesťanské nauky, jejím cílem byl apoštolát katechezí.

Jak říká postulátor kanonizačního procesu, Mons. Charles Scicluna, důležitým okamžikem v životě budoucího světce bylo setkání, ke kterému došlo v roce 1910:

?... nedaleko La Valletty potkal asi dvanáctiletého chlapce, který tlačil káru s košem hnoje. Mladík se obrátil na Dona Jiřího a autoritativně křikl: ?Pomoc mi táhnout káru.? Don Giorgio se neohlížel na zástup lidí a chopil se káry. Popisoval později, že v tu chvíli pocítil zvláštní vnitřní proměnu. Nepamatoval si, co se stalo potom, kam vlastně dojeli. Když pak nad tou událostí přemýšlel se svými katechety došel k tomu, že kára a koš byly obrazem Společnosti křesťanského učení, kterou podpíral Ježíš, který se mu ukázal ve věku, kdy diskutoval s učiteli zákona v Jeruzalémském chrámu. Byl to Ježíš, který vedl Společnost a kdo se k němu připojil, mohl jít i se zavřenýma očima, protože poslání učit znamenalo sledovat Božského Mistra!?

V roce 1916 se Jiří Preca stal karmelitánským terciářem. Otec Preca vyučoval také svými knihami. Psal v maltštině, jazyku obyčejných lidí, aby mu každý rozuměl. Napsal kolem 150 publikací - od knih až po letáky. Sestavil také množství modliteb. Mezi ně patří pět tzv. ?Tajemství světla? pro modlitbu svatého růžence. Jiří Preca je navrhl k soukromé modlitbě v roce 1957. Týkají se veřejného působení Ježíše Krista a jsou v podstatě identická s ?Tajemstvími světla?, která oficiálně vyhlásil Jan Pavel II. v roce 2002. Za Precova života se Společnost křesťanské nauky rozšířila také do Austrálie. Nyní působí i v Anglii, Albánii, Súdánu, Keni a Peru. Jiří Preca umírá v Santa Venera, na Maltě 26. července 1962. Beatifikován byl 9. května 2001 Janem Pavlem II.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.