Benedikt XVI. dnes přivítal nové velvyslance u Svatého stolce

1.6.2007 

Benedikt XVI. dnes přivítal nové velvyslance u Svatého Stolce - J.E. Ayeshu Riyaz Pákistánu, J.E. Stefána Láruse Stefánssona z Islandu, JE. Jürie Seilenthala z Estonska, J.E Domitille Barancira z Burundi a J.E. Ahmeda Hamida Elfaki Hamida ze Súdánu - a popřál jim i jejich spolupracovníkům úspěšné působení.

V úvodní promluvě setkání zdůraznil, že není možné beztrestně využívat bohatství chudších států, bez toho, aby měli svůj podíl na světovém růstu. Je potřeba, aby autority všech zemí pracovali společně na rozdělení bohatství a dober planety. A připomenul, že není možné diskriminování nebo odsouvání na kraj společnosti z důvodů praktikování náboženství, což je jedna ze základních lidských svobod, stejně tak ale není možné, aby náboženství vedlo k roztržkám a násilí ve společnosti.

V promluvách k jednotlivým velvyslancům Svatý otec ocenil, že Pákistán přijal závazek pracovat spolu s mezinárodním společenstvím na přinesení větší stability a ochraně nevinných před násilím a terorizmem. Vyzdvihl také úlohu výchovy k objevení jedinečnosti každého člověka jako božího stvoření. Tak mladí lidé poznají důstojnost společnou mužům i ženám, včetně těch, kteří jsou z jiné kultury a náboženství. Vyjádřil úctu k náboženskému dědictví Pákistánu. ?Křesťané i muslimové věří v jednoho Boha, Všemohoucího, Stvořitele nebe i země. Tato víra nás pohání k sjednocení myslí a srdcí k neúnavné práci pro mír, spravedlnost a lepší budoucnost lidstva.

Evangelium Ježíše Krista, včetně svého misijního rozměru je součástí historie Islandu. Přes tisíc let křesťanství formovalo Islandskou kulturu. Tato kulturní a morální identita s Evropskými zeměmi není důležitá jen historicky. Jako základ může zůstat kvasem civilizace. Benedikt XVI. ocenil účast Islandu v mírových operacích jako projev služby na poli mezinárodních vztahů a jeho postoj k přírodnímu bohatství. Směrem k estonskému velvyslanci řekl, že estonští katolíci se chtějí na životě národa podílet spolu s ostatními křesťany. A připomenul, že Církev se zavazuje k ochraně neporušitelnosti manželství, rodiny a života od početí až do přirozené smrti.

V pozdravu burundské velvyslankyni vzpomenul apoštolského nuncia Michaela A.Courteyho, který byl v burundské diecézi Bururi zavražděn v prosinci 2003 a poděkoval, že autority nešetřili silami, vraždu osvětlili a viníka předali justici. Ujistil, že v úsilí o sociální mír a oživení ekonomiky, které předpokládá také materiální a morální obnovu země, není a nesmí Burundi zůstat samo. Pomoc mu nabízí mezinárodní společenství. Připomíná, že pokud jsou všichni obyvatelé Burundi voláni k přispívání na sociální a ekonomické obnově Burundi, je za potřebí, aby měli podíl i na ovoci této obnovy.

Velvyslanci Súdánu připomenul, že všichni lidé v tomto početném státě trpí absencí míru, násilím v tisíci svých podobách, opovržením životem, porušováním těch nejzákladnějších práv, vykořisťováním ve všech formách, absencí svobody a bezpečí. Vyzval všechny, kdo za věc zodpovídají, aby pokračovali v úsilí a přijali rozhodnutí, která jsou nutná.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.