Svoboda vyznání víry v Malajsii utrpěla porážku

30.5.2007 

Svoboda vyznání víry v Malajsii utrpěla porážku. Federální soud v Kuala Lumpur dnes oficiálně neuznal konverzi Liny Joy z islámu ke křesťanství. Lina Joy u soudů dlouhou dobu bojovala za to, aby z jejích dokladů bylo odstraněno slovo Islám. Dnešní rozsudek Federálního soudu ? nejvyššího v zemi, ke kterému se odvolala, rozhodl, že to může udělat pouze Islámský soud. Ze tří soudců, kteří v kauze rozhodovali, byl jeden pro a dva proti požadavku Liny Joy. Verdikt přišel po dlouholetém čekání, které provázel tlak islámských radikálů a výhružky smrtí ženě i jejím právníkům.

Azlina Jailani byla pokřtěna v roce 1998 a přijala jméno Lina Joy. V roce 2000 poprvé požádala Oddělení Národní registrace o vymazání islámu, jako svého náboženství v dokladech. Doklady občanů v této zemi uvádějí také náboženskou příslušnost. Jen tak by było možné, aby se vdala za křesťana, kterým je její přítel. Její požadavek był zamítnut s odůvodněním, že jako etnická Malajka je právně muslimka a ?nemá právo měnit své náboženství?, uvádí agentura AsiaNews.

Náboženské otázky, včetně konverze, spadají do jurisdikce Islámského soudu. V zemi v podstatě existují dva souběžné právní systémy, které jsou často v opozici, jeden - založený na islámu a druhý ? založený na ústavě. Ústavní zaručuje svobodu vyznání a islámský zakazuje konverzi k jiným náboženstvím. Dnešní rozhodnutí soudu vede také k tomu, že se Lina Joy má vdát za muslimského muže podle muslimského obřadu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.