Kard. Bertone se pozitivně vyjádřil o možnosti vstupu Turecka do EU

30.5.2007 

?Křesťané jsou avantgardou nové Evropy, která může být realistická ale nikoliv cynická, bohatá ideály, svobodná od najivních iluzí a inspirovaná pravdou evangelia.? To řekl včera kardinál Tarcisio Bertone na konferenci organizované Evropskou univerzitou v Římě. Jejím tématem bylo ?Křesťanství a sekularizace. Výzvy pro církev a pro Evropu.?
Sekularizace uzavřená transcendentním hodnotám postupem času nedokáže zakrýt svou nelidskost, uzavřela se pravdě a nahradila ji ideologií, skepticismem nebo nihilismem, zdůraznil vatikánský státní sekretář. ?Dějiny přivedly ke krachu mesianismy bez Mesiáše, které oddělily hodnoty od křesťanství, privatizovali víru a morálku vnímají jako autonomní, nezávislou na náboženství, a věřily, že tímto způsobem budují autentické, svobodné a důstojné lidství.? Podle kard. Bertoneho je třeba rozumět náboženství jako rezervoáru smyslu. Na otázku po laické morálce uvedl, že také nevěřící mohou zastávat a žít základní hodnoty. Přesto, jak řekl, pokud chybí odvolání k Bohu, jsou tyto hodnoty značně oslabeny. ?Církev ale vede dialog se všemi, snaží se spolu se všemi budovat svět založený na spravedlnosti a solidaritě,? dodal kardinál Bertone.
Kardinál státní sekretář se také pozitivně vyjádřil o vstupu Turecka do Evropské unie:

?Turecko je země, kterou je třeba definovat jako laickou. Jistě, jde o muslimskou zemi, ale vždy se o ní mluvilo jako o hraniční zemi. Dochází k určitému vývoji, najdeme samozřejmě řadu nejrůznějších stanovisek. Ale ve skutečnosti tam, kde obyvatelé a vláda respektují základní pravidla společného soužití, lze vést dialog a budovat společné dobro v rámci akčního rádiu Evropy a světového společenství.?

Při rozhovoru s novináři na závěr svého vystoupení se kard. Bertone vrátil k Family Day a zvláště k pokusům některých médií degradovat jeho význam snižováním počtu účastníků. Podobně v Brazílii, poznamenal, někteří mluvíli o nízké účasti věřícících na setkání s Papežem. ?Já jsem tam byl a viděl jsem miliony lidí,? ? dodal kard. Bertone.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.