Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni misií

29.5.2007 

Dnes bylo publikováno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni misií, který připadne na 21.říjen tohoto roku a jeho téma zní ?Všechny církve celému světu?. Dokument nese podpis Svatého otce ze 27. května, tedy ze slavnosti Seslání Ducha svatého. ?Každé křesťanské společenství vzniká jako misijní,? píše se v papežově poselství, ?a kritériem lásky k Pánu je odvaha evangelizovat.? Misijní úsilí zůstává ?první službou?, kterou Církev dluží dnešnímu lidstvu, aby se kulturním, sociálním a etickým transformacím dostalo evangelizace a orientace. Takto Církve nabízí Kristovu spásu člověku naší doby. ?Tohoto univerzálního poslání,? zdůrazňuje papežovo poselství, ?se Církev nemůže zříci, neboť tvoří její závaznou sílu?, a připomíná dále, že Kristus svěřil misijní mandát nejprve Petrovi a apoštolům a proto dnes přísluší především Petrovu nástupci a biskupům ?kteří jsou za evangelizaci přímo odpovědní?. Papež pak poukazuje na to, že ?v tomto náročném díle evangelizace máme oporu v jistotě, že ?nevyčerpatelným pramenem misijního poslání Církve je Kristus?. Kromě toho pak připomíná 50.výročí encykliky Pia XII., která byla pobídkou ke spolupráci mezi církvemi pro její působení v misijích ad gentes, a představuje stále platný podnět misijní snahy.

V poselství ke Světovému dni misií pak Benedikt XVI. klade důraz na ?naléhavou nutnost věnovat se znovu misijní činnosti tváří v tvář mnohým a těžkým výzvám naší doby. Pán volá k tomuto úkolu především takzvané církve se starobylou tradicí, píše Svatý otec. ?Před rozmachem sekularizované kultury, která se zdá stále více pronikat do západních společností, vezme-li se do úvahy krize rodiny a pokles povolání, upadají tyto církve do nebezpečí, že se uzavřou sami v sobě, do budoucnosti se začnou dívat se ztenčenou nadějí a jejich misijní úsilí ochabne?. Právě toto, píše papež ve svém poselství, ?je však nyní vhodný moment k důvěřivému otevření se k Boží Prozřetelnosti, která mocí Ducha svatého vede svůj lid k dovršení svého věčného plánu spásy?. Pán však vybízí k misiím mezi národy i církve, které byly evangelizovány teprve nedávno. Některé z těchto komunit, podotýká přitom papež, mají hojnost kněží, kteří přichází plnit svou pastorační službu i na území, která byla evangelizována již dávno před tím. Jsme tak svědky Fidei donum, ?aby misijní duch hlouběji prostoupil srdce všech kněží? a jejich prostřednictvím i srdce všech věřících.?

Papež zmiňuje plody misijní spolupráce v Africe a připomíná, zástupy kněží, řeholníků a laiků, kteří opustili svoje vlastní původní společenství, aby svou energii věnovali ?službě komunitám, které se právě zrodily v zónách chudoby?. Jejich příklad, povzbuzuje papež, ?kéž vzbudí všude nová povolání a obnovené misijní vědomí křesťanského lidu a dá vyrůst společenství mezi komunitami i při používání všech prostředků, které jsou k evangelizaci třeba?. Světový den misií vyjadřuje v závěru své přání Svatý otec, ať slouží ke společnému vypracování vhodných duchovních a formačních strategií, které příznivě ovlivní spolupráci mezi církvemi a přípravu nových misionářů pro šíření Evangelia. Papež připomíná, že modlitba je první a prioritní příspěvek, který jsme povoláni obětovat misijnímu poslání Církve, a uzavírá své poselství vzýváním Panny Marie, aby nás obdařila vědomím toho, že jsme všichni misionáři a vymohla nám nové Letnice lásky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.