Stát preferuje rozvody před pomocí rodinám v krizi

29.5.2007 

Tři ze čtyř manželství končí ve Španělsku rozvodem. V minulém roce tam bylo rozvedeno více než 140 tisíc manželských dovojic, což je o polovinu víc než o rok dříve. Během posledních pěti let se počet rozvodů trojnásobil (o 277%). Španělsko tak zaujímá v této nelichotivé statistice první místo v Evropské unii. Údaje zveřejnil tamní Institut pro rodinnou politiku.

Rozvody ve Španělsku jsou příčinou bezprecedentního zhoršení situace rodiny. V současnosti je jednodušší rozvést manželství než uzavřít smlouvu na pronájem bytu, říká Eduardo Hertfelder, ředitel Institut pro rodinnou politiku. Vinu přičítá zákonu o tzv. ?expresových rozvodech?, který Zapaterova vláda přijala v roce 2005, navzdory názorům odborníků, Státní rady a dalších poradních orgánů. Místo pomoci manželům prožívajícím krizi, stát preferuje jejich rozvod.

V žádné jiné zemi Evropské unie neexistuje norma, která by dovolovala jednostranné rozhodnutí o rozvodu, bez uvedení jakéhokoliv důvodu a bez další lhůty na reflexi. Údaje zvejřeněné Institutem pro rodinnou politiku mají upozornit společnost a veřejnou správu, aby se vážně pozastavila nad situací a neprodleně učinila závěry, které zadrží tuto sociální sebevraždu, říká Eduardo Hertfelder. Naléhavě nutná je změna kurzu jak v právních prostředcích, tak pokud jde o sociální a kulturní ochranu manželství a rodiny. Jedině tak bude možné vyjít z hluboké krize, kterou ve Španělsku prožíváme, domnívá se ředitel Institut pro rodinnou politiku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.