Benedikt XVI. dnes přijal nového syrsko-malankarského patriarchu

28.5.2007 

Benedikt XVI. dnes ve Vatikánské kapli Redemptoris Mater přijal nového syrsko-malankarského patriarchu z Trivandrum z indického státu Kerala Jeho Blaženost Baseliose Mar Cleemis spolu s členy posv. synodu. Ve státě Kerala, který leží na jihozápadním pobřeží Indie, žije 20% křesťanů z 32 milionů obyvatel, tedy procentuálně největší počet křesťanů z celého Indického subkontinentu. Benedikt XVI. ve své promluvě poukázal na několik priorit pastoračního působení syrsko-malankarského synodu, v jehož čele stojí nový patriarcha. ?Jako hlavě a vůdci Církve syrsko-malankarské ? zdůraznil papež ? Vám bylo svěřeno poslání vést a podporovat křesťanské svědectví a církevní život věřících této ušlechtilé místní církve Indického subkontinentu i dalších regionů, v nichž žijí syrsko-malankarští katolíci. Cenná tradice evangelia sahá na těchto územích až do dob apoštola Tomáše a je třeba ji vztáhnout na ?hlavní výzvy počátku tohoto třetího křesťanského tisíciletí?.

?Nyní nastala doba nové evangelizace, doba neustále obnovovaného a přesvědčeného dialogu s všemi našimi bratry a sestrami, které sdílejí naší křesťanskou víru; doba uctivého a plodného setkání mezi náboženstvími a kulturami pro dobro všech, zejména těch nejchudších mezi chudými. Naše nasazení v evangelizaci musí být trvale obnovováno, poněvadž usilujeme o vybudování pokoje ve spravedlnosti a solidaritě pro celou lidskou rodinu.?

Benedikt XVI. pak v závěru blahopřál k 75.výročí ustanovení syrsko-malankarské hierarchie vyjádřil přání dalšího vzájemného obohacování mezi arcidiecézí Trivandrum a Petrovým stolcem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.