Kde jsou naděje afrického kontinentu?

25.5.2007 

Mezinárodní společenství dnes slaví Den Afriky, který má upozorňovat na problémy a naděje Černého kontinentu. V poselství vydaném u této příležitosti generální sekretář OSN, Ban Ki-moon, chválí pokrok afrických států na cestě rozvoje a míru a vybízí k další pomoci těmto národům potýkajících se s bídou, pandemiemi a analfabetismem.
Stačí na připomínku Afriky jeden den? Odpovídá o. Carmine Curci, ředitel časopisu ?Nigrizia?, vydávaného komboniánskými misionáři:

?Bezpochyby nikoliv, ale navzdory všemu je potřeba přikládat náležitou roli tomuto kontinentu; navzdory obtížím, navzdory krizovým oblastem, mezi nimiž je opět třeba jmenovat Dárfúr, kde pokračují masakry se souhlasem chartúmské vlády, nebo situaci v Somálsku, kde neustávají ozbrojené střety v Mogadišu. Na druhou stranu v některých záležitostech se pokročilo kupředu. Připomeňme například cestu normalizace na Pobřeží Slonoviny, nebo volby v Sierra Leone naplánované na červenec, po deseti letech občanské války. Afrika je kontinent na cestě. Není to jen situace bídy a hladu.?

Kde vidíte hlavní zdroje naděje pro africký kontinent?

?Největší dojem na tom, kdo v posledních deseti letech sleduje africké záležitosti, zanechá občanská společnost. Právě tu by mělo mezinárodní společenství podporovat. Noví političtí lídři Afriky musejí vycházet z této společnosti. Druhou velkou nadějí pro Afriku jsou ženy. V poslední době získávají důležitou roli v politice i v ekonomice. Jako třetí bod bych jmenoval něco málo pokroku v tisku, který se postupně stává nezávislý. A nikoliv na posledním místě je katolická církev, která prostřednictvím Komisí Iustitia et Pax získává roli velkého mluvčího a přitahuje pozornost k africké realitě. Katolická církev ? také vzhledem k druhému Africkému Synodu, naplánovaném na rok 2009, šíří povědomí o situaci v Africe v jednotlivých křesťanských společenstvích.?

- říká o. Carmine Curci, ředitel komboniánského časopisu ?Nigrizia.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.