Německé a rakouské kapely přijely zahrát Papežovi

25.5.2007 

Více než tisíc hudebníků z šestnácti německých a rakouských hudebních těles projde zítra přes čtvrti Borgo a Prati, přiléhající k Vatikánu. Většina z nich pochází z Papežova rodného Bavorska. Barevný průvod v lidových kostýmech chce vzdát poctu Benediktu XVI. k jeho 80. narozeninám.
Průvod vyrazí zítra odpoledne v 16 hodin z Via della Conciliazione a povede na náměstí sv. Petra, kde všichni společně zahrají evropskou hymnu, tedy známou Ódu na radost z Beethovenovy Deváté symfonie. Kapely se sejdou na Svatopetrském náměstí ještě jednou a to v neděli v poledne, na modlitbu Regina Coeli, a zahrají tam slavnostní Te Deum.
Dnes v podvečer se němečtí a rakouští hudebníci shromáždili ve Vatikánské bazilice na mši svaté. Hlavním celebrantem byl pomocný biskup z Kolína nad Rýnem, Heiner Koch. Na dotaz po vztahu tradice a víry pro Vatikánský rozhlas řekl:

?Mnozí z muzikantů, kteří přijeli na tuto velkou slavnost, jsou tradičními katolíky od narození. Jsou jimi jistě také uvnitř, ale během života se jejich vztah ke katolické církvi rozvolnil. Tradice, zvyklosti, vlajky a uniformy jim ale pomáhají udržovat do jisté míry vztah k víře. Utvrzují totiž vědomí toho, že víra k nám patří, stejně jako hudba a jako zvyky s ní spojené. Jde tedy o to využít tuhle velkou příležitost, vrátit život zvyklostem a tradici, proto, aby ožila také víra. Je to velmi silný moment, který může pomáhat k oživení toho, co pro mnohé už příliš živé není.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.