Biskupové Mozambiku ad Limina

25.5.2007 

Benedikt XVI. přijal na audienci pět biskupů z Mozambiku, kteří jsou v Římě na návštěvě Ad limina Apostolorum. Tato země severovýchodní Afriky má necelých 20 milionů obyvatel. Čtvrtina z nich vyznává tradiční africká náboženství, katolíci tvoří necelou další čtvrtinu (23,8%) a 23% lidí se považuje z nevěřící. Muslimové v Mozambiku tvoří 18% (17,8) společnosti a protestantské církve necelých 8%.

Z administrativního hlediska je místní církev rozdělena do 12 diecézí a 277 farností. Slouží v nich 489 kněží a přes tisíc řeholních sester. V mnoha diecézích připadá na jednoho kněze víc než 10 tisíc věřících.

Téměř pět století, od příjezdu Vasco da Gamy, spadal Mozambik do portugalské sféry vlivu. Nezávislost získal v roce 1975. Od té doby je u vlády marxisticko-leninská strana FRELIMO. Marxisti mimo jiné donutili mnoho evropských kněží k opuštění země. V roce 1992 vypukla v Mozambiku občanská válka. V posledních patnácti letech mohla církev obnovit misijní působení. Už 11 let existuje v Mozambiku také Katolická univerzita.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.