Arcib. Migliore: Nedostatek informovanosti o AIDS je neospravedlnitelný

23.5.2007 

O nedostatku informovanosti, o prevenci Aids a velké nerovnosti v dostupu k léčebným terapiím mluvil arcibiskup Celestino Migliore v sídle OSN v New Yorku. ?Není nijak ospravedlnitelné,? že po 25 letech od vypuknutí epidemie Aide ?nemají všechni lidé, ve všech zemích správné, přesné a spolehlivé informace o tom, jak se chovat a jak žít jistější život,? řekl arcibiskup Migliore Stálý pozorovatel Svatého Stolce v New Yorku vystoupil na setkání věnovaném prevenci a léčení Aids. Podle údajů generálního sekretariátu OSN je v současné době nakaženo virem HIV 39 a půl milionu lidí. Jen v roce 2006 podlehlo chorobě dva miliony 900 tisíc lidí, zatímco každoročně je nakaženo zhruba 4 miliony osob, z toho 40 procent mladých lidí.

Jak upozornil arcib. Migliore, čísla sama nevystihují skutečnost. Na 7 milionů 100 tisíc nakažených dostávají retrovirální léky pouze 2 miliony. Pokud se má situace změnit země o nízkém a středním národním důchodu budou potřebovat 18 až 22 miliard dolarů jen na léta 2007 a 2008, upozornil vatikánský pozorovatel. Úsilí o zastavení epidemie je proto úkolem všech, dodal.

Svatý stolec se podílí na boji proti Aids prostřednictvím globální sítě s tisícem šestisty nemocnicemi, šesti tisíci klinikami a dvanácti tisíci charitativními a sociálními organizacemi v rozvojových zemích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.