Zástupce Svatého stolce u OSN na zasedání Světové zdravotnické organizaci

21.5.2007 

Stálý pozorovatel Svatého stolce u orgánů OSN v Ženevě Mons. Silvano Tomasi vystoupil na 60. zasedání Světové zdravotnické organizace. Poukázal přitom na skutečnost, že ?i chudí by měli mít právo na přístup ke zdravotní péči?. Vatikánský diplomat vyzval mezinárodní společenství ke konkrétní solidaritě v souvislosti s nutností snížit ceny léků, přičemž poukázal na to, že nedostatkem zmíněného práva v chudé populaci trpí nejvíce děti. Pro vatikánský rozhlas Mons. Tomasi řekl:

?V této chvíli je třeba učinit všechno co je možné, aby se pomohlo Africe: sjednotit v jednotlivých jejích zemích normální struktury zdravotnické péče zejména, pokud jde o k velké pandemie, které dosud představují značný a rozšířený problém na celém kontinentu, zvláště malárie, tuberkulóza a AIDS.
Pokud jde o bilanci SZO došlo k pozitivním krokům. Existuje vůle většiny členských zemí této organizace, nalézt spravedlivý a vyvážený způsob, jak zpřístupnit všechny léky také chudým zemím. Zůstává však stále rozdílnost názorů na metodu, jak tohoto cíle dosáhnout. Pojem života, častokrát není chápán správně a přetrvává tedy znepokojení v souvislosti etickým pohledem na věc, pokud jde o podmiňování života v jeho počátku a terminálním stadiu určitými vedlejšími zájmy, což odporuje jak antropologické vizi, tak všeobecnému plánu, který Stvořitel životu dal.
?

Říká Mons.Tomasi stálý pozorovatel Vatikánu u OSN v souvislosti se zasedáním Světové zdravotnické organizace v Ženevě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.