Masmédia konkurují škole, církvi, ba i rodině

20.5.2007 

Benedikt XVI. při Regina coeli na Den sdělovacích prostředků, nám.sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Rád bych nejprve znovu poděkoval Pánu za apoštolskou cestu do Brazílie, kterou jsem konal ve dnech od 9. do 14.května a zároveň děkuji těm, kteří mne během ní provázeli modlitbou. Důvodem této mojí cesty, jak víte, bylo zahájení 5.generální konference episkopátu latinské Ameriky a Karibské oblasti. Ještě před touto významnou církevní událostí jsem se však setkal s křesťanským společenstvím v Brazílii. Mnozí věřící přišli při této příležitosti do metropole São Paulo zejména na kanonizaci prvního rozeného Brazilce: fra Antonína od svaté Anny Galvão. Plánuji, že se této cestě budu podrobněji věnovat příští středu během generální audience a nyní vás chci vybídnout k modlitbě za konferenci, která se koná v Aparecidě, a za putování Božího lidu, který žije v latinské Americe.

Další důvod k reflexi a modlitbě nám dnes nabízí každoročně se opakující Světový den prostředků společenské komunikace, jehož tématem je: Děti a sdělovací prostředky ? výzva k výchově. Otázky výchovy v současném světě často souvisejí s vlivem masmédií, které dělají konkurenci škole, Církvi a dokonce i rodině. V této souvislosti je bytostně důležitá odpovídající formace ke správnému užívání médií: rodiče, učitelé a církevní společenství jsou povoláni ke spolupráci při výchově dětí a mládeže, aby si uměly vybírat a mohl uzrát jejich kritický postoj, a při pěstování vkusu pro to, co je esteticky a morálně hodnotné. Také média však musejí přispět k tomuto výchovnému úsilí a podporovat důstojnost lidské osoby, manželství a rodinu, civilizační výdobytky a cíle. Programy, které vštěpují násilí a antisociální chování nebo vulgarizují lidskou sexualitu jsou nepřijatelné, tím spíše pak, jsou-li podávány neplnoletým. Opětovně proto vyzývám zodpovědné představitele mediálního průmyslu a pracovníky společenských sdělovacích prostředků, aby chránili obecné dobro, respektovali pravdu a bránili důstojnost osoby a rodiny.

Drazí bratři a sestry, slavnost Nanebevstoupení Páně, kterou liturgie připomněla minulý čtvrtek, je v některých zemích slavena dnes. Vzkříšený Ježíš se vrací k Otci, otevírá nám tak průchod k životu věčnému a umožňuje dar Ducha svatého. Jako kdysi apoštolé, tak i my, se po Nanebevstoupení shromažďujeme k modlitbě, abychom vzývali vylití Ducha v duchovním spojení s Pannou Marií (srov. Sk 1,12-14). Ať se na její přímluvu dostane celé Církvi obnovených Letnic.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.