Benedikt XVI. o autentickém pokroku

19.5.2007 

Autentický rozvoj se týká člověka v jeho celistvosti a ne jenom ekonomických aspektů? ? řekl Benedikt XVI. na setkání se členy Nadace ?Centesimus Annus ? Pro Pontifice?. ?Pouze takový proces globalizace, který je pozorný k požadavkům solidarity ? řekl dále Svatý otec - může lidstvu zajistit budoucí opravdový blahobyt a stabilní mír pro všechny?. V Klementinském sále apoštolského paláce ve Vatikánu přijal Benedikt XVI. více než 350 účastníků sympozia organizovaného zmíněnou Nadací, založenou roku 1993 Janem Pavlem II. za účelem prosazování sociální nauky církve v podnikatelských a profesních sektorech.

Zejména dva papežové 20. století významně formulovali soudobé magisterium sociální nauky církve: Pavel VI. a Jan Pavel II. Tituly jejich encyklik Populorum progressio, od jehož vydání letos uplynulo 40 let a Centesimus Annus z roku 1991 představují dnes dosud nepřekonaný vrchol reflexí o vztahu mezi sociálně-ekonomickým pokrokem a křesťanských hodnotách. Benedikt XVI. ve své promluvě čerpal z pojmů obou papežských dokumentů. Zastavil se zejména u témat, kterými se zabývali účastníci sympozia: u ekonomického rozvoje asijských zemí, kde se - jak poznamenal papež - ?velká dynamika růstu ne vždycky pojí se sociálním pokrokem? a u ?mnoha překážek a výzev?, které brání podobné evoluci v Africe. ?Tyto národy, řekl Benedikt XVI. ?jakož i všechny ostatní mají nepochybně zapotřebí harmonický sociální a ekonomický pokrok ve skutečně lidské dimenzi?.

?Pozornost ke skutečným požadavkům lidské bytosti, respekt k důstojnosti každé osoby, upřímné hledání obecného dobra jsou inspirativní principy, které je dobré mít na paměti, plánuje-li se pokrok nějakého národa. Bohužel, k tomu však ne vždy dochází. Dnešní globalizovaná společnost je poznamenána často paradoxními a dramatickými nerovnostmi. Vezmou-li se totiž v úvahu činitele udržitelného ekonomického růstu, zastavíme-li se u analýzy problematiky spojené s moderním pokrokem, nikoli bez souvislosti s rostoucím znečišťováním životního prostředí a nezodpovědnou spotřebou přírodních zdrojů, ukazuje se zjevně, že pouze proces globalizace, který je pozorný k potřebám solidarity může zajistit lidstvu budoucnost opravdového pokroku a stabilního míru pro všechny?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.