Muslimové v naší zemi mají úctu k těm, kdo zbožně praktikuje své náboženství

18.5.2007 

O povinnosti křesťanů angažovat se ve společnosti mluvil Benedikt XVI. během setkání s biskupy Mali, kteří jsou v Římě na návštěvě ad Limina. Z celkem dvanácti milionů obyvatel tohoto státu severozápadní Afriky je katolíků jen 235 tisíc. Katolická komunita se ale těší všeobecné úctě, říká předseda tamní biskupské konference, biskup ze San Jean-Gabriel Diarra:

?Je to tak. Církev v Mali je početně naprosto minoritní, ale na sociálním poli je viditelná, ba dokonce vážená ze strany státních představitelů, ať už jsou muslimy nebo ne. Kromě toho muslimové ? alespoň v našem kontextu ? jsou velice otevření všemu, co je náboženské, mají velkou úctu ke komukoliv, kdo zbožně praktikuje své náboženství, i když jde o jiné náboženství než jejich.?

Papež při setkání s biskupy vyjádřil potěšení nad tím, že malijští katolíci udržují srdečné vztahy se svými muslimskými spoluobčany a vyzval k jejich dalšímu rozvíjení. ?Je třeba uznávat náboženskou různost národního společenství a podporovat bezkonfliktní soužití na všech úrovních společnosti,? řekl Benedikt XVI. Dále položil důraz na spolupráci diecézních kněží s misionáři, přípravu věřících na svátost manželství a předávání víry dětem v rodinách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.