Sv. František hlásal věrnost církvi. Jiní reformátoři bouchli dveřmi a odešli.

16.5.2007 

Ve městě sv. Františka od včerejška zasedá generální kapitula minoritů. Jde o v pořadí 199. řádnou generální kapitulu řádu. 128 reprezentatů z celého světa na ní zvolí nového generálního ministra. Nový nejvyšší představený řádu menších bratří bude zvolen 26. května a v úřadě vystřídá o. Joachima Anthonyho Giermeka. Na otázku jaké jsou další hlavní cíle generální kapituly odpovídá jeden z kapitulních otců, Luciano Marini:

?Jsou to cíle, které nám ukázoval sv. František už od počátku: sejít se, po té, co jsme procházeli světem, a vyprávět si navzájem, co Bůh učinil s námi a skrze nás. Jde tedy o okamžik jakési verifikace, pohledu na uplynulá léta, co bylo pěkné a co je naopak třeba korigovat, zamyslet se nad tím, na jaké cesty nás Pán chce povolat v příštích letech.?

17. června se do Assisi chystá Benedikt XVI. Jaký význam má pro vás tato návštěva, jak ji očekáváte?

"František nás učí, že právě v poslušnosti svaté římské církvi uskutečňujeme svou odpověď Pánu. Tuto poslušnost nám odkázal ve své závěti a v malém testamentu ze Sieny. V jeho době byla v církvi celá řada reformátorů, ale všichni bouchli dveřmi a odešli. Fratišek se ale podřídil v pokoře a v naprosté disponibilitě Nebeskému otci, což se projevovalo také v jeho cestě v hlubokém společenství s církví, s biskupem Assisi a s Papežem. A na samém počátku řekl svým prvním bratřím: ?Pojďme bratři předložit tento náš plán svaté římské církvi.?

- říká jeden o. Luciano Marini, z řádu menších bratří sv. Františka z Assisi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.