Biskup Diarra: přicházejí muslimové i křesťané, centralitu evangelia akceptují všichni

16.5.2007 

Na pravidelnou návštěvu ad Limina Apostolorum přijeli do Říma biskupové z Mali. Ještě v tomto týdnu budou přijati Svatým otcem. Benedikt XVI. pobývá do 18. května ve své letní rezidenci v Castel Gandolfu na krátkém odpočinku po návratu z Brazílie. Proto se také dnes nekonala generální audience. Papež přijme každého z biskupů osobně a nakonec se setká s celou skupinou.

Mali je převážně muslimská země v severozápadní Africe. Z celkového počtu 12 milionů obyvatel vyznává islám 85%, tradiční africká náboženství téměř 10 procent (9,5%) a křesťanů je pouhých 2,5%. Do katolické církve se hlásí jen 235 tisíc lidí. Přestože v zemi fungovaly dobré mezináboženské vztahy v posledních letech začají do Mali pronikat vlivy muslimských fundamentalistů. Jak říká přeseda tamního episkopátu, biskup Jean-Gabriel Diarra, případy intolerance ale zůstávají izolované:

?Řekl bych, že vztahy jsou v první řadě bratrské. Lidé se cítí na prvním místě obyvateli Mali a teprve potom vyznavači toho či onoho náboženství. Naučili jsme se vzájemné úctě v dost obtížné situaci. Misonáři a později místní diecézní kněží usilovali o to, aby setkání různých skupin společnosti byla otevřena pro každého. Studenti, dělníci nebo lidé z různých profesí na ně přicházejí se svou vírou, ať už jsou to katolíci nebo muslimové. Život těchto skupin se ale soustřeďuje kolem evangelia. Když do nich přicházejí vyznavači jiných náboženství, akceptují tuto zásadu.? ? říká předseda biskupské konference Mali.

Historie Mali sahá hluboko do středověku. Islám se na jeho území objevil už na počátku 11. století, když patřilo do rozlehlého imperia Ghany. V roce 1235 vzniklo Království Mali, které zahrnovalo také pozdější Mauretánii a Senegal. V druhé polovině 19. století se země stala francouzskou kolonií. Nezávislost získala v roce 1960.
Evangelizace začíná teprve před 120 lety. V roce 1888 byla založena první farnost ve městě Kita. Misie vedla kongregace Ducha svatého a Bílí otcové. V roce 1921 vznikl apoštolský vikariát v Bamako, který se v roce 1955 stal arcidiecézí. Dnes má Mali 6. diecézí. V roce 1990 hostilo Jana Pavla II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.