Dopolední mše sv. s Benediktem XVI. se účastnilo asi 200 tisíc lidí

13.5.2007 

Jistě ne náhodou byl zvolen 13.květen jako den zahájení 5.generální konference latinskoamerických biskupů. Je to den 90.výročí zjevení P.Marie v portugalské Fatimě.
V neděli v 10h dopoledne Svatý otec v Aparecidě na prostranství před mariánskou bazilikou zahájil eucharistickou slavnost. Spolu s Benediktem XVI. koncelebrovalo více než 200 biskupů a kněží - delegátů všech biskupských konferencí latinské Ameriky a Karibské oblasti, kteří tak ve spojení s Petrovým nástupcem začali svou v pořadí pátou generální konferenci. Na eucharistické slavnosti pochopitelně nechyběly ani zástupy věřících, z nichž mnozí obsadili prostory určené pro lid již v sobotu večer po skončení modlitby růžence. Celkem se na začátek mše svaté sešlo více asi 200 tisíc lidí. Liturgie se konala s užitím pěti jazyků. Kromě latiny to byly hlavní jazyky latinské Ameriky: portugalština, španělština, francouzština a angličtina.

V homilii Svatý otec rozvinul první nedělní čtení ze Skutků apoštolů o tzv. jeruzalémském sněmu, který rozhodl o tom, že křesťané, nepocházející z židovského národa, nemusí zachovávat mojžíšské rituální předpisy. Benedikt XVI. přirovnal tuto novozákonní epizodu z života ranné církve k situaci, ve které se nalézá církev latinskoamerického kontinentu na začátku generální konference svých biskupů.

?Jsme vedeni smyslem komunitního rozlišování závažných problémů, s nimiž se církev setkává na své cestě a které jsou objasněny ?apoštoly? a ?staršími? ve světle Ducha svatého, který, jak říká dnešní Evangelium, připomíná učení Ježíše Krista (srov.Jan 14,26) a tak pomáhá křesťanskému společenství kráčet v lásce k plné pravdě (srov. Jan 16,13). Hlavy Církve diskutují a konfrontují se. Vždy však v postoji zbožného naslouchání Kristovu Slovu v Duchu svatém. Proto mohou nakonec prohlásit: ?Rozhodl totiž Duch svatý i my...? (Sk 15,28).
Toto je ?metoda?, kterou pracujeme v Církvi, v malých i velkých shromážděních. Není to jen otázka procedury; je to odraz samotné povahy Církve, tajemství společenství s Kristem v Duchu svatém.?

Petrův nástupce pak stále v souvislosti s prvním čtením o jeruzalémském sněmu, který poslal církvi v Antiochii písemně své rozhodnutí - připomněl iniciativu svých předchůdců Pia XII., Pavla VI. a Jana Pavla II., do jejichž pontifikátů připadly předchozí generální konference biskupů latinské Ameriky a kteří vydali svědectví blízkosti univerzální církve svou účastí na jejich zahájení. V té souvislosti pak Benedikt XVI. pokračoval:

?Vám, kteří reprezentujete Církev v latinské Americe, bych rád dnes v duchu předal svou encykliku Deus caritas est, kterou jsem chtěl ukázat všem na to, co je v křesťanském poselství podstatné. Církev se cítí být učednicí a misionářkou této Lásky: misionářkou pouze natolik, nakolik je učednicí, tzn. schopnou nechávat se přitahovat stále novým úžasem z Boha, který nás miloval a miluje jako první (1 Jan 4,10). Církev nedělá proselytismus; spíše se rozvíjí ?přitažlivostí?. Tak jak Kristus ?přitahuje všechny k sobě? silou své lásky, vrcholící v oběti Kříže, tak Církev koná každé svoje dílo v duchovní a konkrétní shodě s láskou svého Pána.?

?Drazí bratři! Toto je ten nedocenitelný poklad, který je bohatstvím latinskoamerického kontinentu, toto je jeho nejcennější odkaz: víra v Boha-lásku, který v Kristu zjevuje svou tvář. Vy věříte v Boha-lásku: toto je vaše síla, která přemáhá svět, radost, kterou vám nic a nikdo nebude moci odejmout, pokoj, který vám Kristus vydobyl svým Křížem. A tato víra je tím, co činí z latinské Ameriky ?kontinent naděje?. Nikoli politická ideologie, nikoli sociální hnutí, nikoli ekonomický systém; je to víra v Lásku-Boha, která se vtělila, zemřela a vstala z mrtvých v Ježíši Kristu, autentickém základu naděje, jež přinesla od dob první evangelizace až po dnešek množství velkolepých plodů, jak dosvědčuje řada svatých a blahoslavených, které Duch vzbudil ve každé části tohoto kontinentu. Papež Jan Pavel II. vás povolal k nové evangelizaci, a vy jste přijali jeho poslání s velkodušností a nasazením, které jsou pro vás typické. Já vám ho potvrzuji a slovy této 5. konference vám pravím: buďte věrnými učedníky, abyste byli odvážnými a účinnými misionáři.?

?
?Církev žije a podílí se na radostech a nadějích, bolestech a úzkostech současného lidstva, zvláště chudých a trpících (srov. Gaudium et spes,1). Je-li krásou nebeského Jeruzaléma sláva Boží, tj. jeho láska, pak se mu pouze a právě láskou můžeme přiblížit a do jisté míry v něm již přebývat. Kdo miluje Pána Ježíše a zachovává jeho slovo, zakouší již na tomto světě tajemnou přítomnost Boha, Jediného a Trojího, jak jsme slyšeli v Evangeliu: ?přijdeme k němu a budeme u něho přebývat? (Jan 14,23). Každý křesťan je proto povolán stát se živým kamenem tohoto nádherného ?přebývání Boha s lidmi?. Jak velkolepé povolání!
Jediná Církev, zcela oživovaná a poháněná láskou Krista, Beránka z lásky obětovaného, je historickým obrazem nebeského Jeruzaléma, anticipací svatého Města, zářícího slávou Boží. Ona uvolňuje neodolatelnou misionářskou sílu, která je silou svatosti. Panna Maria kéž vymůže Církvi v latinské Americe a Karibské oblasti, aby byla hojně vybavena mocí shůry (srov. Lk 24,49), aby ozařovala kontinent a celý svět svatostí Krista.
?

Homilie Benedikta XVI. v plném znění je ZDE

Po skončení eucharistické bohoslužby těsně před polednem pak Svatý otec před modlitbou Regina coeli pozdravil věřící v hlavních jazycích latinské Ameriky. Portugalsky mimo jiné řekl:

?Na dnešek připadá 90.výročí zjevení Naší Paní ve Fatimě. A její mocná výzva k obrácení a pokání je z novověkých zjevení bezpochyby tím nejvíce prorockým. Prosme matku Církve, Tu, která zná utrpení a naděje lidstva, aby chránila naše rodinné krby a naše společenství.?

Odpoledne, tj. ve 21 h našeho času má Svatý otec na programu ještě zahájení samotného jednání latinskoamerických biskupů, které se bude konat v zasedací aule, která se nachází v suterénu mariánské baziliky v Aparecidě. Tady Benedikt XVI. pronese obsáhlý projev, ke kterému se vrátíme v pondělním vysílání. Po skončení tohoto prvního zasedání páté generální konference episkopátu latinské Ameriky a Karibiku se Svatý otec přibližně kolem 20h místního času vydá na zpáteční cestu do Říma, kde by mělo jeho letadlo přistát v pondělí před 13 hodinou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.