4. den - Benedikt XVI. na modlitbě růžence

13.5.2007 

V nejnavštěvovanější mariánské svatyni latinskoamerického kontinentu, v brazilské Aparecidě, se v předvečer zahájení konference latinskoamerických biskupů konala společná modlitba růžence za účasti delegátů této konference, kněží, řeholníků, řeholnic, seminaristů a zástupu věřících.

Na setkání se Svatým otcem se do baziliky vměstnalo více jak 35 tisíc lidí, přičemž další zůstali venku před velkoplošnými obrazovkami. Bazilika v Aparecidě je největší mariánskou svatyní světa a zároveň mimořádným místem kultu. V loňském roce přišlo k Panně Marii, která je zde uctívána v podobě nevelké sošky, více než 8 milionů věřících. Aparecida je tedy rušným poutním místem, což výmluvně dokazuje také fakt, že 40 tisícové město nabízí k ubytování 12 tisíc hotelových míst.

Na začátku podvečerního modlitebního shromáždění nejprve Svatý otec daroval Panně Marii z Aparecidy na znamení úcty a vážnosti zlatou růži, což přítomní přijali nadšenými ovacemi. Po modlitbě růžence pak Petrův nástupce promluvil k přítomným a mimo jiné řekl:

?Papež vám chce všem říci: Církev je naším Domem! Je to náš Dům! V katolické církvi nacházíme všechno, co je dobré, všechno, co je důvodem bezpečí a útěchy! Ten, kdo přijímá Krista, ?Cestu,Pravdu a Život? v jeho celistvosti zajišťuje si pokoj a štěstí v tomto i v onom životě. Proto přišel papež sem, aby se modlil a spolu s vámi vyznal: Stojí to za to být věřícími, stojí to za to uchovávat vlastní víru!?

Svatý otec potom připomněl řeholníkům a seminaristům, že důslednost víry vyžaduje také solidní věroučnou a duchovní formaci, která přispívá k budování spravedlivější a lidštější a křesťanské společnosti. Katechismus katolické církve i ve své zúženější verzi zvané Kompendium přitom pomohou k osvojení si jasných pojmů naší víry.

?Prosme Matku Boží, Naši Paní od Neposkvrněného Početí z Aparecidy, aby chránila život všech křesťanů. Ona, která je Hvězdou Evangelizace, ať vede naše kroky na cestě k nebeskému království.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.