Ještě k tiskovce Benedikta XVI. - o exkomunikaci

11.5.2007 

Ani český tisk a televize nelení, pokud jde mediální produkci na účet papežovy návštěvy v Brazílii. Jen namátkou vybíráme. Kromě otřepaných klišé a bezobsažného zpravodajství Filip Kanda ve čtvrtečních večerních Událostech na ČT1 sice uvedl, ale špatně přeložil jednu z papežových odpovědí ze středeční tiskovky, konané na palubě letadla. Šlo o odpověď na otázku novináře z italského deníku La Repubblica, Marka Politiho, kterého zajímalo, ?zda papež souhlasí s exkomunikací, udělenou poslancům hlavního města Mexika v souvislosti s interrupcemi?. K tomu je nejprve třeba vysvětlit, že otázka naráží na nedávnou legalizaci interrupcí v Mexiku. Arcibiskup Mexico city, kard. Rivera na to reagoval prohlášením, v němž interrupci označuje za zločin, který odporuje lidské přirozenosti, ale vůbec přitom exkomunikaci nezmínil. Během středeční tiskovky to byla v pořadí druhá otázka na totéž téma a papež na ni proto odpověděl:

?Exkomunikace není nějaký svévolný akt, ale je automaticky uložena Kodexem církevního práva, který říká, že zabití nevinného dítěte znemožňuje přistupovat ke svatému přijímání Kristova těla. Není to tedy žádný nový, překvapující či svévolný akt. Pouze je veřejně připomenuto to, co uvádí Kodex církevního práva, který se zakládá na učení a víře církve o naší úctě k životu a k lidské individualitě už od jejího počátku.?

K problému byl pak ještě dotázán vatikánský tiskový mluvčí O.Lombardi, který nikoli zjemňoval - jak se ve čtvrtečním vydání MF DNES domnívá Tomáš Nídr - ale pouze vysvětlil, že ?kdo se dopustí uvedeného zločinu znemožňuje sám sobě přistupovat ke svatému přijímání?. Je s podivem, že se novináři, kteří zjevně nevědí, o čem je řeč, zajímají o exkomunikaci, která se jich jako nevěřících vůbec netýká a netýká se ani papežovy cesty. Inu, zřejmě je to snazší než poctivě referovat o věřících, kteří v Brazílii s nadšením přijímají Hlavu katolické církve a masově se účastní papežských bohoslužeb.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.