Setkání Benedikta XVI. s mladými lidmi

11.5.2007 

Hlavní událostí druhého dne Papežovy návštěvy v Brazílii bylo setkání s mládeží na stadionu ?Paulo Machado de Carvalho? v Pacaembu. Vešlo se na něj 40 tisíc mladých lidí a dalších 30 tisíc se shromáždilo před ním.
Benedikt XVI. je mladými doslova obležen už od svého příjezdu do São Paulo. Včera se jim dokonce podařilo čtyřikrát vyvolat Papeže na balkón kláštera São Bento, kde bydlí. Pokaždé ho doprovázely vlny entuziazmu, o to většího, že Papež sám měl očividnou radost. Věčer před odjezdem na stadion v improvizovaném pozdravu poslal mladým ?velké objetí? a s díky za jejich přítomnost a nadšení jim udělil požehnání.

Co mladí očekávají? Na dotaz jednoho z redaktorů našeho rozhlasu v São Paulu, P. Józefa Polaka, odpovídá zakladatele katolické komunity Šalom, Moisés Louro do Azevendo Filho:

?Myslím, že první věcí, kterou mladí očekávají od Papeže je to, že bude moci být jedním z nás. On, který je Ježíšův učedník, pastýř mluvící ze srdce všeobecné církve. Doufáme, že mezi mladými bude mladý srdcem a přinese nám posílení ve víře. Uvědomujeme si, že být mladým křesťanem v dnešním světě je velká výzva. Ale víme také, že - i když je to obtížné - je to možné. Očekáváme, že nám Svatý otec dodá odvahu, abychom jako mladí nejen žili vírou, ale nesli ji zástupům mladých lidí v naší zemi, v Brazílii i v celé Latinské Americe. Tohle setkání totiž překračuje brazilské hranice, je setkáním s celou Latinskou Amerikou,? zdůraznil zakladatel komunity Šalom.

Společenství, které Moisés Louro do Azevedo Filho založil ve svých 22 letech je konkrétním příkladem uskutečňování této touhy. Komunitu letos v březnu potvrdila Papežská rada pro laiky tzv. ?ad experimentum? jako mezinárodní sdružení věřících. Mladá komunita je zastoupena v 41 brazilských diecézích a v 10 dalších zemích.

***

Benedikt XVI. přijel na stadion panoramatickým autem. Papamobil objel stadion za živelných ovací. Na počáteční znamení kříže odpovědlo hromové Amen!
Svatého otce přivítal místní arcibiskup Odilo Pedro Scherer. Poděkoval za to, že první Papežovo setkání s brazilskou církví má tak mladou tvář. Potom biskup Eduardo Pinheiro da Silva, zodpovídající za pastoraci mládeže, připomněl, že v Brazílii žije 34 milionů mladých lidí. V úvodním slovu také informoval, že brazilští biskupové ohlásili kandidaturu Brazílie na hostitele budoucího Světového dne mládeže. Shromáždění přijalo zprávu velkým aplausem a gesto Papežových rozpřažených rukou ? jak se zdá ? ohlašovalo, že není proti.

Stadion ?Paulo Machado de Carvalho? zdobila ohromná holubice s roztaženými křídly zavěšená nad papežským pódiem, která symbolizovala, že tajemství proměny lidského srdce je nerozlučně spojené s působením Ducha Svatého. O touze změnit nelehkou situaci vyprávěli papežovi sami mladí. Pět svědectví se dotklo témat církve, formace, nezaměstnanosti, politiky a násilí, včetně jeho souvislosti s drogami a s prostitucí. Tvrdou realitu života brazilské mládeže představil také choreografický program.

V promluvě na stadioně v Pacaembu Benedikt XVI. položil základní otázku mladého člověka po smyslu života: Co mám dělat, aby mi neproklouzl mezi prsty, aby neuběhl marně? Kdysi se na to ptal Ježíše mladík, o kterém čteme v Matoušově evangeliu: ?Co dobrého mám činit, abych získal věčný život?? Onen mladík rozpoznává v Ježíšovi Mistra a příchází se ho ptát na životní orientaci, právě tak, jak to činí mnoho mladých křesťanů:

Ježíš nás ujišťuje, že dobrý je jedině Bůh. Když vidíme krásu stvoření a zakoušíme dobrotu v něm přítomnou, není možné nevěřit v Boha a nemít zkušenost jeho přítomnosti, která je spásná a útěšná. Kdybychom dokázali vidět všechno dobro, které je na světě a ještě víc zakusit dobro, které pochází od Boha samého, nikdy bychom se mu nepřestali přibližovat, chválit ho a děkovat mu. On nás bez ustání naplňuje radostí a dobrem. Jeho radost je naší silou.

Mladý člověk, který vyrostl v křesťanské kultuře, má zpravidla dobré předpoklady pro to, aby mohl zodpovědně vstoupit do života. Katecheze učí a vykládá Boží přikázání, to ale není všechno. Přikázání se naplňuje až při jeho uskutečnění:

Svědectví je silnější než vědění, je totiž věděním, které už je aplikované. Přikázání nám nejsou nařizována zvenčí, neumenšují naši svobodu. Naopak, tvoří mocné vnitřní stimuly, které nás vedou k jednání určitým směrem. V jejich základu je milost a přirozenost, které nám nedovolí stagnovat. Musíme jít. Jsme pobízení, abychom něco dělali, abychom se realizovali. A realizovat se skrze činy vlastně znamená státvat se skutečnými, reálnými. Do značné míry jsme už od mládí tím, čím chceme být. Jsme, abychom tak řekli, dílem svých rukou.

Benedikt XVI. povzbudil mladé Brazilce, aby dobře prožívali své mládí a nepromeškali okamžiky, kdy před ně život staví velké volby. Jak řekl Papež, to hrozí především tehdy, když člověk z nedostatku odvahy vydat se za Ježíšem vsadí na malichernosti a sobectví.

Můj dnešní apel na vás, mladí, kteří jste přišli na toto setkání, zní: nepromrhejte své mládí. Nesnažte se od něj utéci. Žijte ho intenzívně. Zasvěťte ho vysokým ideálům víry a lidské solidarity.
Vy, mladí, nejste jen budoucností církve a lidstva, jako by šlo o jakýsi útěk od přítomnosti. Naopak, vy jste mladá přítomnost církve a lidstva. Jste její mladou tváří. Církev vás potřebuje, jako mladé, aby ukazovala světu tvář Ježíše Krista, která se zračí v křesťanském společenství. Bez této mladé tváře by se církev prezentovala zkresleně.

Benedikt XVI. vyzval účastníky setkání, aby byli apoštoly svých vrstevníků a přinášeli jim naději, která dnes tak často chybí. Důraz položil také na hodnoty jako je rodina, manželská věrnost a lidský život od početí do přirozené smrti.
Papež mluvil hlavně portugalsky, ale užil také jiných jazyků. Španělsky připomněl hlavní účel své cesty, totiž zahájení konference biskupů celého kontinentu, a na závěr pozdravil zástupce jiných jazykových skupin francouzsky a anglicky.

Celý text Papežovy promluvy ze setkání s mladými lidmi najdete ZDE.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.