Ježíšovým narozením znovu rozkvétá strom života

25.12.2003 

Vánoční poselství Jana Pavla II.

1. Descendit de caelis Salvator mundi. Gaudeamus! ? Spasitel světa sestoupil z nebes. Radujme se! Tato zvěst, proniknutá hlubokou radostí, zazněla v betlémské noci. Dnes ji církev opakuje s nezměněnou radostí: Narodil se nám Spasitel! Duši nám naplňuje vlna něžnosti a naděje, spolu s náramně mocnou potřebou intimity a pokoje. V jeslích hledíme na Toho, který se zřekl božské slávy a stal se chudým, pobádán láskou k člověku.

Spolu s jeslemi nám vánoční strom třpytem svých světel připomíná, že Ježíšovým narozením znovu rozkvétá strom života na poušti lidstva. Jesle a strom: cenné symboly, jež předávají v čase pravý smysl vánoc!

2. Na nebesích zaznívá zvěst andělů: ?V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel ? to je Kristus Pán (Lk 2, 11).? Jaké ohromení! Tím, že se věčný Syn Boží narodil v Betlémě, vstoupil do dějin každé osoby, jež žije na zemském povrchu. Ve světě je už přítomen jako jediný Spasitel lidstva. Proto ho vzýváme: Salvator mundi, salva nos!

3. Zachraň nás před velkými zly, jež drásají lidstvo na počátcích třetího tisíciletí. Zachraň nás před válkami a ozbrojenými konflikty, které pustoší celé krajiny na planetě Zemi. Zachraň nás před metlou terorismu a před mnoha formami násilí, jež trýzní slabé a bezbranné osoby. Zachraň nás před malomyslností, když se vydáváme na cesty míru, které jsou obtížné, ale možné, a proto je nutno se na ně vydat; jsou to totiž vždy a všude naléhavě nezbytné cesty, zvláště ve Svaté zemi, kde ses narodil Ty, Kníže pokoje.

4. A ty, Maria, Panno očekávání i naplnění, která uchováváš vánoční tajemství, učiň nás schopnými rozpoznat Dítě, které tiskneš v náruči, ohlašovaného Spasitele, který všem přináší naději a mír. Spolu s Tebou se mu klaníme a s důvěrou říkáme: Potřebujeme Tě, Vykupiteli člověka, který znáš, nač čeká naše srdce a co ho svírá. Přijď a zůstaň s námi, Pane! Kéž radost Tvého narození dospěje až do nejzazších končin vesmíru!

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.