Vatikán organizuje kurz pro diplomaty

7.5.2007 

?K hlavním tématům zahraniční politiky Svatého Stolce patří situace na Blízkém východě,? ? prohlásil to kard. Tarcisio Bertone během inaugurace kurzu pro diplomaty z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Vatikánský státní sekretář zdůraznil především mír ve Svaté Zemi, o kterém Svatý Stolec jedná jak na mezináboženských a diplomatických setkáních, tak v rozhovorech se všemi, kdo se angažují v řešení tohoto konfliktu.

S muslimskými diplomaty, kteří se kurzu účastní, se sešel také předseda Papežské rady Iustitia et Pax, kard. Renato Martino. Připomněl, že tajemstvím efektivnosti Apoštolského Stolce na mezinárodním fóru není síla politická, nýbrž morální. Nemá ambice vládnout světu, ale na základě evangelia usiluje o podporu a obranu člověka, spravedlnosti a míru. Kard. Martino, který byl více než 16 let vatikásnkým pozorovatelem při OSN v New Yorku, připomněl také hlavní témata, v nichž se papežská diplomacie angažuje, jako je právo na život, podpora a úcta k důstojnosti ženy, ochrana životního prostředí, rovnoměrný rozvoj nebo právo národů na mírové soužití.

Cílem dnes zahájeného kurzu je seznámit diplomaty s fungováním Vatíkánu, s učením a prací církve zejména v sociální a humanitární oblasti. Přednášky na Papežské gregoriánské univerzitě doplňují návštěvy v jednotlivých úřadech římské kurie. Třetí týden kurzu oficiálně nazvaného ?Katolická církev a mezinárodní politika Apoštolského stolce? proběhne v Turíně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.