Mystický vztah ke Kristu na prvním místě

7.5.2007 

Uprostřed mnoha výzev dnešního světa mají řeholnice plnit především prorocké poslání svědků Boží lásky. Mluvil o tom Benedikt XVI. při dnešní audienci plenárního zasedání Mezinárodní unie generálních představených ženských řeholí. Unie reprezentuje celkem 800 řádů a kongregací, zastoupených v 85 zemích na všech kontinentech.
Svatý otec položil důraz především na vnitřní, mystický vztah ke Kristu, který - jak řekl ? je podstatnější než vnější skutky:

?Ať je tedy pro vás prioritou pomoc vašim spolusestrám, aby hledaly především Krista a velkodušnou službu evangeliu. Neúnavně věnujte co nejvíc lidské péče, kulturní i duchovní formaci těm, kdo jsou vám svěřeny, aby dokázaly odpovídat na kulturní a sociální výzvy dnešní doby. Jako první jděte příkladem v odříkání se výhod, komfortu a profitu, ve prospěch vašeho poslání. Sdílejte bohatství svých charismat se všemi, kdo se podílí na jediném poslání Církve, kterým je budování Božího království. Navazujte v tom cíli srdečnou spolupráci s kněžími, věřícími laiky a zvláště s rodinami, abyste tak mohly vycházet vstříc utrpení, potřebám, materiální a zvláště duchovní chudobě mnoha našich současníků. Usilujete také o upřímné společenství a loajální spolupráci s biskupy, kteří jako první odpovídají za evangelizaci v místních církvích.?

- řekl Benedikt XVI. v promluvě k reprezentantkám ženských řeholních společenství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.