Biskupská konference sv. Cyrila a Metoděje u Papeže

4.5.2007 

Benedikt XVI. dnes pronesl závěrečný projev biskupům Mezinárodní biskupské konference svatých Cyrila a Metoděje, která sdružuje biskupy Makedonie, Černé Hory a Srbska. Biskupové jsou v Římě na návštěvě ad limina. ?Drazí bratři, během těchto dní jsem měl možnost lépe poznat realitu vašich diecézí, které jsou často tvořeny malým stádcem v kontextu rozsáhlé mnohotvárnosti?, řekl papež a ve své promluvě ocenil fakt společné biskupské konference potvrzené v roce 2004 ještě jeho předchůdcem Janem Pavlem II. Podtrhl zvláště skutečnost, že sdružuje členy různých národů, kultur i jazyků, které jsou ovšem sjednoceny v téže víře. Na závěr jejich návštěvy ad limina papež biskupy ujistil o své srdečné náklonnosti a požádal je, aby o ní ujistili své církevní obce.

Papež se také zmínil o rozdílných sociálních a náboženských kontextech, ve kterých se nacházejí věřící Makedonie, Černé Hory a Srbska. Tyto kontexty s sebou nesou důsledky v běžném křesťanském životě. Vyzval tak biskupy ke zvláštní duchovní péči a harmoničtější spolupráci s ostatními církvemi. ?Pán chtěl církev otevřenou všem. Apoštolé ji tak vybudovali již v začátcích křesťanství a mučedníci vydali svědectví její všeobecnosti?, řekl doslova papež a označil život ve zmíněných církvích za ten, ve kterém je ona jednota v rozdílnosti každodenní zkušeností.

Dále se papež věnoval otázce Evropy a specifických obtíží které s sebou nese ?těžké dědictví více než čtyřiceti let jediného způsobu myšlení?. V závěru papež varoval před politickým radikalismem a fundamentalismem a vrátil se k ekumenické spolupráci: ?Pán vám dopřál blízký kontakt s pravoslavnými bratry. Jako části jednoho těla hledejte každou možnost spolupráce na jediném království Božím. Ať nechybí ochota spolupracovat také s jinými vyznáními a se všemi lidmi dobré vůle.? Na závěr papež udělil přítomným biskupům a věřícím jejich diecézí apoštolské požehnání.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.